Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brandmannen Christian omringades av tjuvliga

Ställföreträdande räddningschefen i Bengtsfors, Christian Rådén, berättar att han omringades av ett större gäng vid en brandtillsyn.Foto: Bengtsfors kommun
Polisen har genomfört flera husrannskan i hyreshuset då polisen misstänker att personer från inbrottsligan uppehåller sig i byggnaden.Foto: NORA LOREK
Enda polisbilen i området.Foto: NORA LOREK

I hyreshuset i Dals Långed i Dalsland bosatte sig en misstänkt inbrottsliga som gäckar både polisen och invånarna.

Christian Rådén, ställföreträdande räddningschef, skulle besiktiga fastigheten – då blev han omringad av ligamedlemmar som inte ville ha honom där.

– Det uppstod en hotfull stämning, säger han. 

När han återvände nästa gång hade han skydd av polisen.

Turnerande stöld- och inbrottsligor har slagit sig ner på orter i Dalsland för att planera, och genomföra, sina tillslag. Delar av den av polisen utpekade ligan har hyrt en fastighet i Dals Långed utanför Bengtsfors. Där har polisen flera gånger gjort tillslag.

– Det finns några personer som har bott där som är misstänkta i ärendet. Det stämmer, säger Peter Torstensson, kommissarie vid polisen i Åmål.

 

LÄS MER: En polisbil – på ett område stort som Stockholm

 

I måndags var polisen återigen på adressen – för att garantera säkerheten för ställföreträdande brandmästaren i Bengtsfors, Christian Rådén, och hans kollega när de skulle genomföra en tillsyn.

Blev hotade

Anledningen till akutåtgärden var en händelse som inträffade förra veckan.

– Vi gjorde en okulärbesiktning på den här fastigheten för att förbereda oss. Då tyckte vi att det uppstod en hotfull stämning. Det var mycket människor som kom ut ur någon av lägenheterna som inte tyckte om att vi gick där och tittade, säger Christian Rådén.

 

Vid hyreshuset i Dals Långed blev Christian Rådén hotad av gänget.Foto: NORA LOREK

 

Vad hände?

– Det var språkförbistringar och vi kunde inte förklara på varken svenska eller engelska vad exakt vi skulle göra. Då var det en grupp människor som kom ut och undrade vad vi hade där att göra. Då tyckte vi inte att det var någon idé att fortsätta försöka göra en tillsyn där utan att vi tog med polisen.

Christian Rådéns version av vad som skedde bekräftas av kommissarien Peter Torstensson.

– De som bor där är väldigt stressade just nu. Räddningstjänsten var där för att göra tillsyn men de fick backa ut igen, har han tidigare sagt.

 

LÄS MER: Här har turnerande stöldligor flyttat in

 

Peter Torstensson utvecklar nu:

– De gjorde en brandsyn när de fick backa ut. De blev omringade av flera boende. Vi kom med i dag (läs: under måndagen) för att de inte klarade av att genomföra det förra måndagen. Därför begärde de handräckning.

Ligamedlemmar omringade

Enligt kommissarien var det personer som ingår i inbrottsligan som omringade Christian Rådén.

– Ja, som ingår i de här nätverken, säger Peter Torstensson.

Christian Rådén menar att det var andra personer än de som står som hyresgäster på kontrakten som hotade honom och kollegan.

– Det finns en historik bland de här människorna som vi visste om, som gjorde att vi hade anledning att tro att vi bör ha med oss polisen, säger han.

 

Polisstationen i Mellerud.Foto: NORA LOREK

 

Räddningschefen Christian Rådén förklarar att det inte uppstod något handgemäng, men att situationen kändes otrygg. Att liknande händelser inträffar vid en sådan här tillsyn hör absolut inte till vanligheterna, menar han.

– Nej, nej, nej, Det är mycket ovanligt, säger Christian Rådén.

Lavinartad ökning

Med polisen närvarande ska måndagens tillsyn ha gått lugnt till väga.

– Fastighetens brandskydd var inte tipp-topp, men vi hade en bra dialog med fastighetsägaren. Åtgärder vidtogs med en gång, bland annat med utrustning som brandvarnare och brandsläckare och sådant. Vi hade även lite andra åtgärder som vi vill ska bli gjorda och de skulle vidtas med en gång. Så det kommer vi följa upp, säger Christian Rådén.

 

LÄS MER: Polisen varnar för att tjuven tar över mindre orter

 

Antalet villainbrott i Bengtsfors, Melleruds, Dals-Eds och Åmåls kommun har ökat betänkligt. Mellan första december 2016 och 18 januari 2017 anmäldes 21 stycken – därtill 15 inbrott i fritidshus.

Motsvarande siffra föregående år för villainbrotten var fyra.

En enda polispatrull

I området finns det en enda polispatrull – på ett område som är lika stort som Storstockholm. När GT för några dagar sedan träffade polisinspektören Monica Lindberg på polishuset i Mellerud slog hon ut med armarna när ämnet kom på tal.

 

Monica Lindberg, polisinspektör i Mellerud, berättar om bristen av poliser i Dalsland.Foto: NORA LOREK

 

– Man pratar om utsatta områden som Biskopsgården och Angered men man  kan ju vända på det. Vi har en polisbil i hela Dalsland. Är inte det ett utsatt område? sa Monica Lindberg.

Enligt Katharina von Sydow, ordförande för polisförbundet Väst, är det många poliser i Dalsland som har valt att sluta.

– Jag ser inte att det här kommer minska. Det blir en negativ spiral. Man får inte glömma att polis är ett drömyrke för många och om man då bestämmer sig för att sluta så är det någonting som är väldigt fel, har Katharina von Sydow sagt.