Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brandmannens skarpa ord efter bränderna

Anders Lundblad, stabschef vid räddningstjänsten StorgöteborgFoto: Räddningstjänsten
Det brann på flera platser i Västsverige på måndagen. Foto: CHRISTER GRÄNDEVIK

SMHI slår larm om att risken för gräs- och skogsbränder just nu är stor i hela Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg.

Anders Lundblad, stabschef vid räddningstjänsten Storgöteborg, ger en skarp uppmaning till allmänheten:

– Du som tänder en eld är ansvarig för den. Tänk till innan du tänder och ha alltid släckutrustning i närheten.

Under måndagen har räddningstjänsten hanterat ett flertal terrängbränder i hela Göteborgsregionen. Två av bränderna har varit mer omfattande, båda i Lilla Edets kommun.

Dels har det handlat om en större skogsbrand i Hjärtum som bekämpats av ett 40-tal brandmän. Och söder om Nygård har omkring 30 brandmän från räddningstjänsten arbetat med att släcka en annan skogsbrand. På båda platserna har helikopter fått sättas in för vattenbombning av områdena.

– Det är oerhört torrt i markerna. Ytskiktet är så torrt att det kan räcka med en glasbit som ligger och fokuserar solen, säger Anders Lundblad, stabschef vid räddningstjänsten Storgöteborg.

”Du är ansvarig för elden”

Han konstaterar att det är för tidigt att säga vad som orsakat bränderna i Lilla Edet. Det råder inget eldningsförbud och hans skarpa uppmaning till allmänheten är:

– Var försiktig med eld utomhus. Tänder du en eld är du också ansvarig för den. Det gäller att tänka till innan man tänder. Hur blåser vindarna? Vad händer om vinden vänder? Vart tar branden vägen då? Och är man osäkert bör man inte tända alls.

Det är också viktigt att vara helt säker på att det är släckt när man eldat färdigt.

Anders Lundblad betonar vikten av att alltid ha släckutrustning i närheten.

– Man bör ha tillgång till vatten, helst en vattenslang. Det kan också vara bra med en kratta eller en blöt grankvist som man kan använda för att slå på gnistor som hoppar i väg, säger han och tillägger:

”Torkar upp tidigare än normalt”

– Sedan ska elden släckas med vatten. Och ta en pinne och gräv runt i askan för att se så att ingen glöd finns kvar.

Lundblad förklarar att det framför allt är fjolårsgräset som är lättantändligt så här års.

– Men vi ser att det börjar torka upp även i de djupare lagren lite tidigare än normalt. Det har inte kommit regn på ganska länge. Så som väderprognoserna ser ut kommer det torra vädret att fortsätta de närmsta dagarna, men i slutet av veckan ska det komma nederbörd. Vi får väl se om det blir så eller inte. Men från vårt perspektiv får det gärna regna.

Under måndagen har det som sagt gått åt stora resurser från räddningstjänsten för att släcka bränder runtom i terrängen.

– Men det har inte varit några större problem att ha styrkor beredda för nästa larm. Vi har ett tätt samarbete mellan de olika räddningstjänsterna i Göteborgsregionen och försöker optimera resurserna så gott vi kan tillsammans, förklarar Anders Lundblad.