Brandman påkörd vid olycksplats

I samband med en dubbelolycka på E6 blev en brandman påkörd.
Foto: Robert Betzehag
Brandmannen dog av sina skador.
Foto: Robert Betzehag

Brandmannen i 55-årsåldern ryckte ut för att rädda liv - men förlorade sitt eget.

Mitt under räddningsarbetet blev han ihjälkörd av en framrusande personbil.

– Jag saknar ord för det här. Det är så oerhört tragiskt och sorgligt, säger Mats Johansson, stabschef vid Räddningstjänsten Mitt Bohuslän och kollega till den döde brandmannen.

Larmet om en lastbilsolycka på E6 i höjd med Munkedal kom strax före klockan 17 på tisdagen. Det skulle bli det sista som brandmannen - efter många år i tjänst - åkte ut på.

– Räddningstjänsten kommer till platsen och håller en fil öppen. Bredvid räddningstjänstens fordon stannade ytterligare en lastbil. Då kommer det en personbil i hög hastighet och kör in mitt emellan lastbilen och räddningstjänstfordonet och kör på en brandman, säger Patrik Ahlbom vid polisen i Region Väst.

Brandmannen i 55-årsåldern fördes till NÄL. Fyra timmar efter den svåra olyckan meddelade polisen att hans liv inte gått att rädda.

– Anhöriga är underrättade om dödsfallet, säger Patrik Ahlbom vid polisen i Region Väst.

"Bestört över att det ska behöva hända"

Sent på tisdagskvällen sörjdes brandmannen av sina kolleger vid Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

– Han tillhörde den deltidsstyrka i Munkedal som var först på plats för att hantera den här lastbilsolyckan, säger mångårige kollegan Mats Johansson med sammanbiten bedrövelse i rösten.  

LÄS MER: "Personerna som jobbar med att rädda liv ska inte behöva dö."

Magnus Lagrell, operativ chef vid Räddningstjänsten Mitt Bohuslän:

– Vårt jobb går ju ut på att hjälpa andra, och det är klart att det blir väldigt speciellt när en av de våra råkar illa ut i tjänsten. Men det är för tidigt att uttala sig om precis vad som har hänt i det här fallet.

Brandmännen som bevittnade olyckan som med hänsynslös kraft drabbade deras kollega kallades hem. På tisdagskvällen togs samtliga brandmän vid stationen i Munkedal ur tjänst.

– Vi har en krisberedskap som vi rullar ut vid sådana här tillfällen. Vi sätter in psykologer och ger vår personal allt stöd de behöver, säger Magnus Lagrell.

Hans kollega, stabschef Mats Johansson, sätter ord på sorgen:

– En kollega som omkommer på det här sättet, det är svårt att ta in. Man är bestört över att det ska behöva hända. Jag saknar ord för det här. Det är oundvikligt att tänka på vad familjen går igenom.

"Så oerhört tragiskt och sorgligt"

Under onsdagen kommer den avlidne brandmannen att hedras av sina kolleger.

– Vi har tagit fram kondoleansböcker som kollegerna kan skriva i och vi kommer att göra andra saker också men det får växa fram. Just nu håller vi på med krishantering för hela stationen i Munkedal. Alla har olika behov för hur man hanterar den här händelsen och alla ska få det stöd de behöver. Det är klart att det här är väldigt tufft för kollegerna som var med på själva olyckan.

Mats Johansson tystnar men återfår snabbt fattningen:

– Han har många nära kolleger och vänner här. Vi lever med risker hela tiden och jobbar ständigt med att säkra vår arbetsplats, i det här fallet en väg. Men tydligen så hjälpte inte det i dag. Det är så oerhört tragiskt och sorgligt.

Polisen inledde på tisdagen en förundersökning angående vårdslöshet i trafik.

– Vi har tagit en bil i beslag. Det är rutinåtgärder vid den här typen av olyckor, säger Patrik Ahlbom vid polisen i Region Väst.