Brandmannen Anders död – träffades av rasmassor i brand

Anders Knutson avled efter en olycka i tjänsten. Han blev 39 år gammal.
Strax efter klockan 09, morgonen den 24 april, utbröt en våldsam villabrand. Under räddningsarbetet skadades en brandman allvarligt.
Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Brandmannen Anders Knutson, som skadades allvarligt i samband med en räddningsinsats i slutet av april, avled på sjukhus i onsdags.

Under släckningarbetet slog Anders ner från sin stege av rasmassor på hundratals kilo.

Han blev 39 år gammal.

– Anders var en så fin människa. Jag saknar honom oerhört mycket, säger Anders fru, Hanna Knutson. 

Strax efter klockan 09, morgonen den 18 april, utbröt en våldsam villabrand i Ljungskile. Branden startade på villans vind, men spred sig snart till resten av huset. 

Räddningstjänst, ambulans och polis larmades till platsen.

De boende i huset kunde ta sig ut i tid, men däremot skadades brandmannen Anders Knutson, 39, allvarligt i samband med räddningsinsatsen.

– Han ramlade ner från en stege, rätt ner i marken. Det var ett högt fall, berättade ett vittne på platsen.

Träffades av 200 kilo bråte

Fallet orsakades av att bitar av taket rasade ner och träffade Anders. Bråtet som föll över honom vägde mellan 150-200 kilo, enligt Arbetsmiljöverkets utredningsrapport. Det skriver Bohusläningen.

Anders fördes i ilfart till sjukhus. Senare på dagen meddelade sjukhusets presstjänst att hans tillstånd var livshotande. Anders vårdades bland annat för skallskador, uppgav räddningstjänsten.

Men trots läkarnas ansträngningar gick Anders Knutsons liv inte att rädda. På onsdagen, efter flera månaders kamp, avled han på sjukhus.

Anders lämnar efter sig hustru och fyra barn. 

– Det är svårt att hitta orden… Anders var en så fin människa. Jag saknar honom oerhört mycket, säger Hanna Knutson, Anders fru.

”Sorg och förstämning"

Att inte veta om Anders skulle klara sig eller inte har varit prövande, men Hanna berättar att det inte bara har varit mörker:

– Jag är väldigt tacksam för att vi ändå fick den här sista tiden tillsammans. Det betyder väldigt mycket, säger hon.

Anders Knutsons kolleger har under torsdagen hedrat minnet av sin avlidna kamrat med en tyst minut. Samtliga stationer i området flaggade också på halv stång.

Räddningstjänsten i Uddevalla höll tyst minut för att hedra sin bortgångna kollega Anders.
Foto: ROBERT BETZEHAG/RESCUE PHOTO

– Våra tankar går till familjen och vi sörjer vår kollega, säger Bernt Eriksson, räddningschef i Mitt Bohuslän, och fortsätter:

– Det är ett sorgearbete som går i gång. Vi har förlorat en kollega, men för många av oss också en god vän. Vi är en organisation i sorg och förstämning, även om det inte var helt oväntat.

Stödet från räddningstjänster runt om i landet har varit stort, berättar Bernt Eriksson. Under dagen har telefonsamtal med kondoleanser strömmat in.

– Det har sprdit sig förvånansvärt snabbt och vi har mötts av mycket omtanke. Brandsverige är ganska litet, vi känner varandra genom utbildningar och annat, och det är många som vill hedra en omkommen kamrat, säger han

"Vi riskerar våra liv hela tiden"

Stiftelsen “Blåljus i samverkan” har också uppmärksammat Anders Knutsons bortgång.

Stiftelsens syfte är att samla in medel för att kunna bistå kollegor inom polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård som har skadats i tjänsten. 

Den senast startade insamlingen görs till minne av Anders, och pengarna går oavkortat till hans anhöriga. Anders Hallqvist är polis och en av grundarna till “Blåljus i samverkan”:

– Det som har hänt Anders är jättetragiskt. Jag har följt honom sedan han blev skadad och hade förhoppningar om att han skulle bli återställd, säger Anders Hallqvist.

Han menar att det är vanligt att blåljusperonal skadas, och att det är viktigt att hålla ihop och stötta varandra. 

– Vi utsätts alla för våld och hot. Det är viktigt att vi håller ihop och står bakom varandra när sånt här sker. Vi riskerar våra liv för att hjälpa andra människor hela tiden, säger han och fortsätter:

– Någon avlider eller skadas varje år i arbetet. 

Anders Hallqvist är polis och en av grundarna till “Blåljus i samverkan”.
Foto: Privat

LÄS MER: Brandmannen Andreas, 45, dog när han släckte elden