Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brandlarm på Wasabröd – rökdykare på plats

Wasabröd har tillverkat knäckebröd i Filipstad sedan 1931.
Foto: Wasabröd/Barilla

Larmet har gått på Wasabröd i Filipstad.

– Det är kraftig rökutveckling, men ska inte brinna. Vi har rökdykare inne i byggnaden, berättar Johanna Norgren, larmoperatör på Bergslagens räddningstjänst.

Brandlarmet hos tillverkaren av knäckebröd kom klockan 18.20.

– Vi är inne i lokalen och har lokaliserat rökutvecklingen till en maskin. Jag skulle tro att man har fått utrymma lokalen, men inga personer ska vara skadade såvitt jag vet, säger Norgren.

Hon uppger att än så länge har man bara enheter från en station på plats. Också ambulans är på plats i industriområdet i Filipstad.

Det ska inte brinna med öppna lågor, men vara kraftig rökutveckling.

– Nu handlar det om att få ut röken och kolla så att elden inte spridit sig i byggnaden via ventilationen, säger Johanna Norgren.

Efter ungefär en timme var man klara på plats. Det visade sig att det var en glödbrand som uppstått i en brödkross.

– Vi hade tur att det inte hann och sprida sig till de stora cisternerna, säger insatsledaren Peter Karlsson på Bergslagens räddningstjänst, till SVT Värmland.

Initialt var man rädda för att branden skulle sprida sig in i det rörsystem som suger upp det krossade brödet till fem gigantiska silos, men man hann släcka i tid.

– Vi vet inte orsaken till glödbranden, men vi måste ta reda på det för det är allvarligt om det sprider sig till de stora cisternerna som tar 19 ton styck, säger Peter Karlsson.

Wasabröd är den största tillverkaren av knäckebröd i världen. Produktionen i Filipstad har pågått sedan 1931. Sedan 1999 ingår bolaget i den italienska Barilla-koncernen.