Efter att räddningstjänsten till en början lyckats begränsa branden blossade den upp kraftigt igen. Foto: Christian Svensson
Efter att räddningstjänsten till en början lyckats begränsa branden blossade den upp kraftigt igen. Foto: Christian Svensson

Hus totalförstört i våldsam brand

Publicerad
Uppdaterad

En våldsam brand rasar i en villa.

Räddningstjänsten hade till en början lyckats begränsa branden – men sedan tog det hela en otäck vändning.

– Det har blossat upp totalt igen nu, tidigare såg det nästan släckt ut, säger ett vittne på platsen.

– Det får brinna ner under kontrollerade former, vi har gett upp försöken att rädda huset, säger P-G Freij, styrkeledare vid räddningstjänsten. 

Larmet om branden i Vara kommun gick strax efter 12.30 på söndagen.

– Det verkar som att det brinner på ovanvåningen eller möjligen på vinden i villan. Första styrka är precis på plats, berättade Brännehed strax före klockan 13.

De boende i huset ska ha tagit sig ut och vara utom fara.

– Man har till och med hunnit bära ut lite möbler, uppger Brännehed.

"En allvarligare brand"

Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen, bekräftar uppgifterna.

– Vi är på plats och det verkar vara en allvarligare brand än vad första larmet antydde. Personerna ska dock vara ute.

Efter den första dramatiken såg det ut som att man skulle kunna rädda huset, även om det vid 14-tiden brann det fortfarande i husets konstruktion.

– Det är lite för tidigt att säga att vi har allt under kontroll, men det pågår fortfarande en konstruktionsbrand i snedtaket och högst uppe på vinden på den här tvåplansvillan, säger Dennis Brännehed vid räddningstjänsten.

Oklar brandorsak

Omkring tio brandmän arbetade på platsen och vid 14-tiden hade räddningstjänsten en prognos.

– Vi blir kvar ett par timmar till, skulle jag tro.

Polisens presstalesman Tommy Nyman:

– När räddningstjänsten är helt klara så kommer vi att spärra av platsen. Därefter kommer vi att genomföra en teknisk undersökning för att försöka utröna brandorsaken.

Får brinna ner helt

Men under eftermiddagen har branden i villan tagit ny fart.

– Vi lyckas inte rädda huset, tyvärr. Det kommer att få brinna ner helt under kontrollerade former, uppger P-G Freij vid räddningstjänsten.

– Däremot har vi räddat allt material, som foton, som ägaren ville ha ut ur huset.

Han uppger att det är en starkt ökande vind som bidragit till att elden blossade upp i ett läge när man hade stort hopp om att kunna rädda villan.

– Det blåser rejält där ute nu. Nu har vi tagit beslutet att sluta bekämpa branden, det är miljömässigt att det får brinna ner under kontrollerade former än att vi lägger på en massa vatten och annat när huset ända är förlorat.

Vid 17-tiden är räddningstjänsten allt jämt kvar på platsen.

– Vi är några kvar för bevakning i kväll och under natten, säger P-G Freij.

Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER