Under lördagen rasade en brand i en ladugård i Ulricehamn. Foto: DAVID SKARLANDUnder lördagen rasade en brand i en ladugård i Ulricehamn. Foto: DAVID SKARLAND
Under lördagen rasade en brand i en ladugård i Ulricehamn. Foto: DAVID SKARLAND
En villa brann ner utanför Falköping under fredagskvällen. Foto: CHRISTIAN SVENSSONEn villa brann ner utanför Falköping under fredagskvällen. Foto: CHRISTIAN SVENSSON
En villa brann ner utanför Falköping under fredagskvällen. Foto: CHRISTIAN SVENSSON
På Hammarö rasade en brand i ett HVB-hem. Under onsdagen totalförstördes huset. Foto: DAVID HÅRSETHPå Hammarö rasade en brand i ett HVB-hem. Under onsdagen totalförstördes huset. Foto: DAVID HÅRSETH
På Hammarö rasade en brand i ett HVB-hem. Under onsdagen totalförstördes huset. Foto: DAVID HÅRSETH
I Grästorp stod en villa i brand tisdags. Foto: LÄSARBILDI Grästorp stod en villa i brand tisdags. Foto: LÄSARBILD
I Grästorp stod en villa i brand tisdags. Foto: LÄSARBILD

Brandchefens vädjan – efter brandinfernot

Publicerad

Bränder rasar runtom i Västsverige – i stort sett varje dag.

Under juli månad har flertalet byggnader raserats till grunden i svåra och våldsamma brandinfernon. Nu går räddningschefen Nils Weslien ut med sina råd för en trygg sommar.

– Om man reser sig upp och andas in de varma brandgaserna är man medvetslös efter två till tre andetag. Då omkommer man, säger han.

Sommaren innebär normalt sett torka, eldningsförbud – och flertalet bränder i skog och mark. Skogsbränder rasar och flera räddningstjänster jobbar hårt under sommarmånaderna.

Men det stannar inte där – byggnader brinner. Under juli har flera fastigheter i Västsverige brunnit ner. I Falköping stod en större villa i brand och utan räddning, på Hammarö totalförstördes ett HVB-hem och i Ulricehamn arbetade räddningstjänsten i Södra Älvsborg med en övertänd en ladugård i ett skogparti.

Dessutom brann en villa i Grästorp ner.

Nu går räddningschefen i Karlstad Nils Weslien ut med sina råd för att trygga sommaren och få ner antalet bränder.

– Om det är en brand i en normal villa, sommarstuga eller lägenhet tar det tre till fyra minuter innan den är övertänd. Därför är det viktigt att man kryper ut under röken. Om man reser sig upp och andas in de varma brandgaserna är man medvetslös efter två till tre andetag. Då omkommer du, säger han.

– Har du inget brandlarm kanske du sover vidare. Och då vaknar du aldrig.

"Alla bränder är små"

Nils Weslien är tydlig med en av de vanligaste åtgärderna man kan göra själv: installera brandvarnare.

– Ha alltid brandvarnare i er sommarstuga, husvagn eller båt. Man har det ofta hemma men sen när man åker ut är det lätt att glömma. Det är inte fel att ha en brandfilt och en brandsläckare med sig, säger han.

– Alla bränder är små. Då får man en tidig varning så att man kan släcka den.

Därtill tipsar han om gasolvarnare.

– Med gasol inträffar det bränder och tyvärr något dödsfall varje år när man går och lägger sig i husvagnen eller sommarstugan ovetandes om att det läcker gasol.

Räddningschefen i Karlstad Nils Weslien.Foto: JOHAN EKLUND / RÄDDNINGSTJÄNSTEN I KARLSTAD

Ta det försiktigt med alkoholen

Orsakerna till den senaste tidens bränder utreds fortfarande – man jobbar för att få fram svar. För att undvika fler bränder vill räddningschefen även råda om en viss omvärldskoll.

– Sen har vi ett bra råd. Var är du? Var är ni? Om man hyr en sommarstuga ute på Västkusten eller i Värmland mitt ute i skogen så är det bra att veta var man faktiskt är. Det är guld värt för oss få en bra adress så att vi kan hjälpa till. Var fasen är vi när det börjar brinna och vi står ute halv två på natten? säger Weslien.

Och:

– Använd sunt bondförnuft. Tänk på att när alkoholen går in i kroppen kanske inte alltid förståndet hänger med. Var försiktig med alkoholen. Det är inte hemlighet att många är på fyllan och att det då inte blir bra.

Så gör du ditt hem säkrare

Information från Brandskyddsföreningen.

 

Ha fungerande brandvarnare.

Ha en handbrandsläckare i bostaden.

Installera jordfelsbrytare.

Gör en utrymningsplan. Är huset mer än en våning högt bör du ha en stege att fälla ut för att ta dig ut från övervåningen.

 Har du eldstad som kamin, kakelugn eller öppen spisar i hemmet. Se till att skorstenen är sotad. Du bör ha ett spisgaller som skydd mot gnistor och elda inte med mer bränsle än vad eldstaden är godkänd för.

Ta bort brännbart material som ligger i spisens omedelbara närhet.

Dra ur stickkontakten till kaffebryggaren, brödrosten och andra elektriska apparater i köket när du inte använder dem. Installera gärna en timer.

Se till att glödlamporna har rätt wattantal och att inga skarvsladdar kommer i kläm.

Byt ut trasiga vägguttag/kontakter och skruva åt lösa.

Torka inte handdukar eller annat brännbart material på elelement.

Släck levande ljus när du lämnar rummet.

Om säkringarna ofta går sönder – kontakta en elektriker för felsökning.

Dra ur el- och antennsladd till tv:n vid åskväder.

Ställ tv:n fritt och luftigt.

Har du en äldre tv som det går att placera föremål på? Ta bort duk, stearinljus eller annat på tv:n som kan orsaka brand.

Rengör köksfläkten med jämna mellanrum.

Kom ihåg att dammsuga bakom kylskåp och/eller frysbox.

Håll ljusstakar fria från gardiner och annat tyg och se till att de har icke-brännbara dekorationer.

 

Källa: Brandskyddsföreningen

Relaterade ämnen
Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER