Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbrand rasade i hundraårig villa

En brand rasar på Hisingen, Göteborg.
Foto: Läsarbild
Villan som brinner byggdes 1912.
Foto: Läsarbild
Inledningsvis så kämpade 35 brandmän mot lågorna.
Foto: Läsarbild

En brand har rasat i en k-märkt villa på Hisingen i Göteborg. 

Inledningsvis kämpade 35 brandmän mot lågorna. Vid åttatiden på onsdagsmorgonen var insatsen klar.

– Räddningstjänsten tror att branden är anlagd, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman i region väst.

Villan, som byggdes 1912, föreslogs nyligen bli flyktingboende.

Larmet kom in via SOS Alarm vid 19.30-tiden på tisdagskvällen. Räddningstjänsten berättade då att det brann för fullt i en större villa i Lundby på Hisingen.

– Branden har startat på andra våningen och fortsatt upp på vinden, säger larm- och ledningsoperatören på räddningstjänsten.

35 brandmän på plats

Räddningstjänsten skickade tio enheter från tre stationer och totalt ska omkring 35 brandmän ha deltagit i släckningsarbetet. Även två ambulanser skickades ut till platsen.

Ett vittne som GT pratat med grillade i närheten när det plötsligt hördes sirener. 

– Då såg vi att det kom tjock svart rök från ett hus längre bort. Huset ligger 100 meter bort men efter ett tag fick vi in rök i lägenheten och var tvungna att stänga fönstren.

Även polisen skickade två patruller till platsen.

– För vår del handlar det mest om avspärrning i ett så här tidigt skede, sa Tommy Nyman, polisens presstalesman i region Väst.

Skulle bli flyktingboende

Huset som stod i lågor är den anrika byggnaden Villa Ramsäter. Huset har stått tom i drygt sex år och förvaltas i dagsläget av Higab.

Huset har genom åren huserat allt från förmögna porslinspampar till missbrukare.

Göteborg Direkt skrev för ett par dagar sedan ett reportage om att byggnaden nu kan komma att bli flyktingboende. Polisens presstalesman Tommy Nyman säger att det är för tidigt att uttala sig om huruvida det kan finnas någon koppling mellan förslaget och tisdagskvällens brand.

– Det första vi måste göra är att ta reda på om det finns några personer i huset som inte borde vara där. Om där är några ockuperande boende eller liknande. Än så länge så har vi inte hittat någon, säger han.

Den herrgårdsliknande byggnaden är K-märkt och byggdes 1912 på initiativ av civilingenjören Julius Eduards.

Mordbrand

Vid 20.45 hade räddningstjänsten sökt igenom byggnaden och kunnat konstatera att ingen människa befann sig villan. 

Man hade även lyckats med att släcka branden som var på den andra våningen.

– Vi kommer att bli kvar hela natten för att försäkra oss om att ingen brand blossar upp i husets konstruktion, i övrigt så har vi börjat gå ner på personal nu, meddelade räddningstjänsten vid 22.30-tiden.

Räddningstjänsten kan inte uttala sig om den k-märkta villan är totalförstörd eller inte, bilder från platsen vittnar dock om stora materiella skador.

Polisen skriver en anmälan om mordbrand.

– Vi kommer att genomföra en teknisk undersökning av villan när räddningstjänsten har gjort sitt och platsen har svalnat, det blir tidigast på måndag, meddelar vakthavande befäl vid polisen i Region Väst.

"Tror att branden är anlagd"

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med branden.

Vid åttatiden på onsdagsmorgonen var räddningstjänsten klar med sitt arbete och polisen kunde sätta upp avspärrningar i väntan på den tekniska undersökningen.

– Räddningstjänsten tror att branden är anlagd. Det är deras uppfattning, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman i region väst.