En brand rasar på Hisingen, Göteborg. Foto: LäsarbildEn brand rasar på Hisingen, Göteborg. Foto: Läsarbild
En brand rasar på Hisingen, Göteborg. Foto: Läsarbild
Villan som brinner byggdes 1912. Foto: LäsarbildVillan som brinner byggdes 1912. Foto: Läsarbild
Villan som brinner byggdes 1912. Foto: Läsarbild
Inledningsvis så kämpade 35 brandmän mot lågorna. Foto: LäsarbildInledningsvis så kämpade 35 brandmän mot lågorna. Foto: Läsarbild
Inledningsvis så kämpade 35 brandmän mot lågorna. Foto: Läsarbild

Storbrand rasade i hundraårig villa

Publicerad

En brand har rasat i en k-märkt villa på Hisingen i Göteborg. 

Inledningsvis kämpade 35 brandmän mot lågorna. Vid åttatiden på onsdagsmorgonen var insatsen klar.

– Räddningstjänsten tror att branden är anlagd, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman i region väst.

Villan, som byggdes 1912, föreslogs nyligen bli flyktingboende.

Larmet kom in via SOS Alarm vid 19.30-tiden på tisdagskvällen. Räddningstjänsten berättade då att det brann för fullt i en större villa i Lundby på Hisingen.

– Branden har startat på andra våningen och fortsatt upp på vinden, säger larm- och ledningsoperatören på räddningstjänsten.

35 brandmän på plats

Räddningstjänsten skickade tio enheter från tre stationer och totalt ska omkring 35 brandmän ha deltagit i släckningsarbetet. Även två ambulanser skickades ut till platsen.

Ett vittne som GT pratat med grillade i närheten när det plötsligt hördes sirener. 

– Då såg vi att det kom tjock svart rök från ett hus längre bort. Huset ligger 100 meter bort men efter ett tag fick vi in rök i lägenheten och var tvungna att stänga fönstren.

Även polisen skickade två patruller till platsen.

– För vår del handlar det mest om avspärrning i ett så här tidigt skede, sa Tommy Nyman, polisens presstalesman i region Väst.

Skulle bli flyktingboende

Huset som stod i lågor är den anrika byggnaden Villa Ramsäter. Huset har stått tom i drygt sex år och förvaltas i dagsläget av Higab.

Huset har genom åren huserat allt från förmögna porslinspampar till missbrukare.

Göteborg Direkt skrev för ett par dagar sedan ett reportage om att byggnaden nu kan komma att bli flyktingboende. Polisens presstalesman Tommy Nyman säger att det är för tidigt att uttala sig om huruvida det kan finnas någon koppling mellan förslaget och tisdagskvällens brand.

– Det första vi måste göra är att ta reda på om det finns några personer i huset som inte borde vara där. Om där är några ockuperande boende eller liknande. Än så länge så har vi inte hittat någon, säger han.

Den herrgårdsliknande byggnaden är K-märkt och byggdes 1912 på initiativ av civilingenjören Julius Eduards.

Mordbrand

Vid 20.45 hade räddningstjänsten sökt igenom byggnaden och kunnat konstatera att ingen människa befann sig villan. 

Man hade även lyckats med att släcka branden som var på den andra våningen.

– Vi kommer att bli kvar hela natten för att försäkra oss om att ingen brand blossar upp i husets konstruktion, i övrigt så har vi börjat gå ner på personal nu, meddelade räddningstjänsten vid 22.30-tiden.

Räddningstjänsten kan inte uttala sig om den k-märkta villan är totalförstörd eller inte, bilder från platsen vittnar dock om stora materiella skador.

Polisen skriver en anmälan om mordbrand.

– Vi kommer att genomföra en teknisk undersökning av villan när räddningstjänsten har gjort sitt och platsen har svalnat, det blir tidigast på måndag, meddelar vakthavande befäl vid polisen i Region Väst.

"Tror att branden är anlagd"

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med branden.

Vid åttatiden på onsdagsmorgonen var räddningstjänsten klar med sitt arbete och polisen kunde sätta upp avspärrningar i väntan på den tekniska undersökningen.

– Räddningstjänsten tror att branden är anlagd. Det är deras uppfattning, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman i region väst.

Relaterade ämnen
Sanna Wikström
Sanna Wikström
Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER