Man gripen efter mordbränderna

Flera bränder blossade upp i området under torsdagsmorgonen och tre personer skadades. En bandman fick allvarliga skador.
Foto: HENRIK JANSSON
En man i 50-årsåldern är gripen. Han kom självmant in på polisstationen.
Foto: HENRIK JANSSON
Tekniker på plats efter en av bränderna.
Foto: Maria Dahlin
Enligt polisen ska han ha känt sig dåligt behandlad av bostadsbolaget Familjebostäder.
Foto: HENRIK JANSSON
Här är en av dörrarna som eldhärjats.
Foto: Anders Ylander
Ledande personer i det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder boddde också i de drabbade bostäderna, bland annat företagets vd.
Foto: Anders Ylander
"Vi har dragit i gång vår krisorganisation. Vi tar hand om alla berörda personer", säger Familjebostäders vd Per Henrik Hartmann
Foto: Pressbild
Socialkontoret på Nymilsgatan.
Foto: Maria Dahlin
Familjebostäders presschef Karin Amgarth.
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Det drabbade kommunala bostadsbolaget har sedan en tid tillbaka höjt sin beredskap på grund av en infekterad konflikt med en enskild person.
Foto: HENRIK JANSSON
Händelserna rubriceras som grova mordbränder.
Foto: HENRIK JANSSON
1 / 12

Mannen i 50-årsåldern hotades av vräkning. Men i stället för att vänta på den stundande hovrättsprocessen åkte han ut på en hämndturné genom Göteborg, misstänker polis.

I morse greps han misstänkt för att ha anlagt sju bränder. Två av dem hemma hos höga chefer inom Familjebostäder. Andra drabbade har vittnat i samband med mannens bostadstvist.

– Vi har dragit i gång vår krisorganisation. Vi tar hand om alla berörda personer, säger vd:n Per-Henrik Hartmann, som själv drabbats.

Mannen erkänner brott.

Mellan klockan 04.52 och 06.27 på torsdagsmorgonen brann det i sju fastigheter och en bil i Göteborg. På flera av adresserna bor personer inom Familjebostäders ledning.

Det drabbade kommunala bostadsbolaget har sedan en tid tillbaka höjt sin beredskap på grund av en infekterad konflikt med en enskild hyresgäst som hotades av vräkning.

Familjebostäder hade fått rätt att avhysa hyresgästen, som under lång tid ska ha misskött sitt boende, klockan nio på torsdagsmorgonen. Det bekräftar Katrin Amgarth, kommunikatör på Familjebostäder.

Hon säger också att två personer i företagets ledning attackerats. Därutöver ska en tredje anställd ha attackerats. Övriga drabbade är en granne och personer som vittnat i rättstvisten mot honom.

Hyresgästen hade överklagat beslutet till hovrätten – men, misstänker polis, valde att inte vänta på den nya rättsprocessen.

Vd:n: "Har hänt incident tidigare"

Utan att i stället gå till brandattack mot bland annat personer i Familjebostäders ledning.

– Det har hänt någon form av incident tidigare som vi eventuellt kan koppla till det här, säger vd:n Per-Henrik Hartmann, vars hem är en av de platser som brann på torsdagsmorgonen.

Han fortsätter:

Här är en av dörrarna som eldhärjats.
Foto: Anders Ylander

– Vi har gjort riskbedömningar och vi har haft förhöjd beredskap men vi kunde inte ana att det skulle gå så här långt.

Av hänsyn till polisutredningen vill han inte berätta huruvida bolaget gjort polisanmälningar sedan tidigare.

– Det finns inga incidenter som har riktats mot enskilda personer sedan tidigare. Jag kan inte säga så mycket mer detaljer, då förekommer jag polisutredningen.

Hur känns det här när ni har flera personer i bolaget som drabbats på det här viset?

– Vi ser naturligtvis oerhört allvarligt på det här och kommer tillsätta alla resurser för att hitta en bra väg hem, säger vd Per Henrik Hartmann.

Flera bränder efter varandra

Den första brandattacken riktades mot ett flerfamiljshus i Högsbo – där någon enligt polisen hällt ut brännbar vätska på adressen och sedan tänt på. I anslutning till den branden upptäcktes en annan brand i en närliggande fastighet.

Det är i den som den misstänkte mannen bott. Han ska ha tänt eld på grannens lägenhet.

– Enligt larmet lät det som att någon körde maskin i trapphuset. Det är stökigt och kastas saker omkring. Någon har hällt in brännbart vätska i en lägenhet och det har brunnit, säger Christer Fuxborg, presstalesperson hos polisen i region Väst.

Nästa brand startade strax därpå i en lägenhet i Johanneberg. Räddningstjänsten och polis skickades dit med fem ambulanser.

Huset är sju till åtta våningar högt och trappan rökfylldes. I denna brand skadades tre personer, varav en brandman. Brandmannen ska ha fått fallande glassplitter på sig och är enligt Sahlgrenska universitetssjukhuset allvarligt skadad. Därutöver är en man i 40-årsåldern och en kvinna i 45-årsåldern lindrigt skadade.

Vid 05.30-tiden kom nästa larm om en brand vid stadsdelskontorets fasad i Frölunda.

Misstänks ha använt brännbar vätska

Ingrid Larsson är stadsdelsdirektör i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo och stod i de brandskadade lokalerna på Nymilsgatan när GT nådde henne.

– Jag står här i lokalen på Nymilsgatan, det är stadsdelskontoret här i Askim-Frölunda-Högsbo och det är fasaden som har tänts på och vi behöver byta några fönster. Vi håller på att vädra ut, säger Ingrid Larsson.

Fanns det någonting som sa att det här skulle kunna ske?

– Vi har ingen sådan information.

Ingen förhöjd hotbild eller liknande?

– Nej, inte alls som jag har känt till och det här har inte hänt tidigare. Jag har egentligen inte fått någon information om att det har varit bränder i övriga delen av stadsdelen heller. Inte så att jag har fått någon sådan information, säger Ingrid Larsson.

Strax före klockan sex inträffade ytterligare en brand i en villa i Billdal. Polisens presstalesperson Christer Fuxborg säger att någon har tänt eld på huset med brännbar vätska också där. Räddningstjänstens styrkeledare ska ha uppgett att det luktar bensin på platserna som antänts.

Den sjätte branden, som också misstänks vara anlagd, är i en villa i Frölunda. Det är enligt räddningstjänstens hemsida en bilbrand som spridit sig till huset.

– Vid ett par av händelserna har bränderna startat vid bilen eller altanen utomhus, säger Kristina Lindfeldt, räddningschef på räddningstjänsten Storgöteborg.

Den sjunde branden inträffade i ett lägenhetshus i Frölunda. På adressen är en av Familjebostäders förvaltare skriven.

Mannen gick själv till polisstationen

Polis uppgav tidigt på morgonen att de såg ett samband mellan händelserna och att utredningsläget var bra. Vid åttatiden greps en man i 50-årsåldern, misstänkt för de grova mordbränderna.

– Han har själv kommit in till polisstationen, där gripandet skett. Nu ska vi kontrollera vad han hade för koppling till personerna på adresserna, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Kollegan Christer Fuxborg:

– En teori är att platserna inte är slumpmässigt utvalda, det är riktat mot personerna som bor där. Om man tittar på signalementen så stämmer de överens vid flera av bränderna, dock inte alla.

Vad är den gemensamma nämnaren?

– De som bor på platserna har en gemensam nämnare. Vi pratar om social misär, det har inte med gäng eller något annat att göra. Det är en person som känner sig illa behandlad och det yttrar sig på det här sättet, säger Christer Fuxborg.

Totalt tre personer ska alltså ha skadats i bränderna. Händelserna rubriceras som grova mordbränder.

Enligt Ingrid Larsson, stadsdelsdirektör i Askim-Frölunda-Högsbo räknar man med att kunna hålla lokalerna öppna som vanligt under torsdagen.

Vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell är förundersökningsledare.

– Han är anhållen misstänkt för ett flertal fall av grov mordbrand eller mordbrand beroende på händelse. Han erkänner brott och han kommer begäras häktad i morgon, säger Per-Erik Rinsell efter ett första förhör under eftermiddagen.

Han utesluter inte att mannen kan komma att behöva vård i ett senare tillfälle.

– Jag är ganska öppen med att han kanske är i behov av vård men i nuläget tas han om hand av den vanliga Kriminalvården, säger Per-Erik Rinsell.

Vid 15-tiden på torsdagen förordnades Marianne Andersson som mannens försvarare. Det sker mot den misstänkte mordbrännarens vilja. Enligt en handling som åklagaren har skickat in till tingsrätten vill inte den misstänkte ha någon advokat men åklagaren har beslutat att en sådan ändå borde utses med tanke på de grova misstankarna i målet.

– Jag vet ingenting än och har förordnats för tio minuter sedan, säger advokaten Marianne Andersson.


Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.