Brand på ett planerat flyktingboende i natt

Det har brunnit på ett planerat flyktingboende i Götene, i Västergötland.
Foto: Torbjörn Axelsson

Ännu ett planerat flyktingboende har brunnit i natt, rapporterar P4 Skaraborg.

Larmet ska ha kommit strax innan klockan fyra– och när räddningstjänsten kom till byggnaden på Vikingagatan i centrala Götene rasade lågorna i en lägenhet på bottenvåningen.

Nu bekräftar Götene kommun att fastigheten iordningställdes för att kunna ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Enligt radiokanalen så var den delen av byggnaden som brann en byggarbetsplats, och enligt räddningstjänst och polisen i Lidköping ska byggnaden ha varit ett planerat flyktingboende.

Larmet om branden kom klockan 03.55 och både räddningstjänst och polis åkte dit. Elden härjade i en lägenhet i bottenvåningen i ett trevåningshus.

Polisen spärrade av området runt huset för att senare kunna göra en teknisk undersökning. Branden rubriceras som mordbrand och den första teorin var att den var anlagd.

Ingen skadades vid branden.

Tydde på att den var anlagt

– Det går ju rykten om att det kan vara ett framtida asylboende, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg. Men det är ingen på kommunen som har börjat jobba ännu så vi har inte fått det bekräftat. Men enligt räddningstjänsten som var på plats tydde allt på att det var anlagt.

Polisen väntar nu på att få komma in i fastigheten för att kunna göra en brottsplatsundersökning.

– Jag fick samtal om branden klockan fem i morse, säger Dag Högrell, säkerhetssamordnare i Götene kommun. Fastigheten är tänkt att bli ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

Skärpa bevakningen

Under dagen kommer man att besiktiga skadorna och sätta in personal för att se så att det inte blir någon eftertändning.

Vad tänker du kring det här?


– Vi måste ju se över skalskydd och bevakning på alla våra boenden förstås, säger Dag Högrell. Vi måste skärpa bevakningen ytterligare.

Det planerade boendet innehåller sexton lägenheter.

– Det är jättetragiskt det här, säger Anders Månsson (GF), vice kommunalråd i Götene kommun. Nu har vi ju ännu mer folk som vi inte har någonstans att placera. Folk försvinner ju inte för att huset försvinner.

Kommen har haft jättestora problem innan och har begärt hos länsstyrelsen att få ett uppehåll med att ta emot flyktingbarn.

Bor på hotell

– Vi har inga lokaler och så händer det här, säger Anders Månsson.

Fastigheten är från början bostadshus som har byggts om till högstadium men eleverna lämnade detta i juni där den nya skolan stod klar. Fastigheten höll på att byggas om till lägenheter.

Kommunen har i dagsläget 76 barn att ta hand om.

– Vi har fått hyra in dem på hotell för vi har jätteproblem med att hitta boenden, vi är ju en liten kommun så vi har inte så jättegott om tomma lokaler, säger Anders Månsson.