Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brand i omdebatterat
Medeltidens värld

REJÄL BRAND. Medeltidens värld står på onsdagskvällen i lågor.

På onsdagskvällen brinner Medeltidens värld utanför Götene. Räddningsarbetet pågår fortfarande vid 22-tiden.

– Det står i ljusan lågor, säger räddningsledaren Joakim Ramåker.

FAKTA

Detta har hänt

- Efter succén med Jan Guillous Arn-böcker och de framgångsrika filmatiseringarna köpte Götene kommun 17 byggnader från filmrekvisitan. I oktober 2007 sjösattes det kommunala bolaget Medeltidens värld AB. Kommunen bidrog med sju miljoner till projektet. Det var en stor politisk majoritet som sade ja till Medeltidens värld.

- Redan 2008 hamnade bolaget i en likviditetssvacka och kommunen gick in som borgen för ett lån på tio miljoner. I maj 2008 invigdes Medeltidens värld men redan första sommaren gick projektet med en förlust på drygt två miljoner kronor. Dessutom kom det fram uppgifter om byggfusk.

- I september blev det tal om att sälja Medeltidens värld. Men i stället fortsatte kommunen att skjuta till miljoner, samtidigt som turisterna fortsatte att svika.

- 2010 kom Bert Karlsson in i projektet och kommunen beslutade att gå på hans linje - att göra om parken till en nöjesstad. På hösten tog Bert Karlsson över parken genom att ingå ett arrendeavtal på tio år.

- 2011 slog portarna upp till ett förändrat Medeltidens värld, nu med namnet Äventyrslandet Kinnekulle. Samma år började Götenebornas tålamod att ta slut och de slöt upp i kraftiga protester i samband med att musikskolan i kommunen hotades av nedläggning.

- I november 2012 sände SVT:s Uppdrag Granskning ett program om Medeltidens värld där man avslöjade att parken har kostat skattebetalarna i Götene minst 100 miljoner kronor, i stället för de sju miljoner som först var tänkta.

Vid halv åtta-tiden på onsdagstiden fick räddningstjänsten larm om en brand i Medeltidens värld utanför Götene. Vid halv 22-tiden är den fortfarande inte helt släckt.

Enligt räddningsledaren Joakim Ramåker är det entrébyggnaden som brinner.

– Det står i ljusan lågor, det är rejält övertänt, säger han.

Räddningstjänsten har kämpat större delen av kvällen med att släcka branden.

– Det är svårsläckt, det är träkonstruktioner i den här byggnaden, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman.

En kvinna som befann sig i närheten av Medeltidens värld för en stund sedan berättar för GT att hela entrébyggnaden brinner för fullt.

– Det är en rejäl brasa, säger hon.

Räddningstjänstens släckningsarbete pågår fortfarande vid 22-tiden på kvällen.

– Räddnignstjänsten beräknar vara kvar till 01-tiden i alla fall. De ska vakta så att det inte blossar upp, säger Peter Adlersson.

Platsen kommer att spärras av och tekniker har tillkallats.

– Vi har inlett en förundersökning om mordbrand, säger Peter Adlersson.

GT har flera gånger tidigare skrivit om Medeltidens värld, som väckt stor ilska bland Göteneborna. Projektet har kostat mycket och besökarna har uteblivit.

GT skrev i december om att Medeltidens värld väckt en så stor vrede att flera politiker levde under hot.

Senast i februari skrev GT om det faktum att Medeltidens värld ska säljas i bitar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!