Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brand i möjligt asylboende

Foto: David Hårseth
Foto: David Hårseth

En fastighet i Forshaga i Värmland eldhärjades svårt under natten mot tisdagen.

Byggnaden vara aktuell som ett möjligt asylboende - och nu misstänker polisen att branden var anlagd.

– Nu har vi höjt beredskapen på det boende för ensamkommande flyktingbarn som vi har, säger Mattias Göthberg, kommunikatör i Forshaga kommun.

Larmet om branden kom in klockan 01.17 under natten mot tisdagen och räddningstjänsten och polisen, med tre patruller, kallades till platsen. Byggnaden som eldhärjades är en lager- och kontorslokal som ligger lite avsides från Forshaga centrum.

Lokalen var aktuell som boende för ensamkommande flyktingbarn och i dagarna har tjänstemän från kommunen inspekterat fastigheten för att göra en bedömning.

Morgan Connedal, vakthavande befäl vid polisen i Värmland, uppger att det slog ut öppna lågor genom taket när patrullerna kom till platsen.

Delar av fastigheten totalförstördes men ingen människa kom till skada i branden.

– Vi fick larmet ungefär 01.15 och när första styrkan kom dit gick det igenom taket. Den delen som brann var i princip övertänd. Den är totalskadat och går inte att rädda, säger Hans Bergred, vid räddningstjänsten.

Rubriceras som misstänkt mordbrand

Brottsrubriceringen är misstänkt mordbrand - men ingen person har gripits.

– Vi har inga spår efter någon misstänkt gärningsman, säger Morgan Connedal.

Misstänker ni att branden är anlagd?

– Ja, det finns inga naturliga förklaringar, säger polisens presstalesperson Tommy Lindh.

Den senaste tiden har ett 20-tal bränder utbrutit på befintliga och tilltänkta asylboenden. Men det är enligt polisen omöjligt att bevaka alla boendena.

– Vi kan inte bevaka alla, men vi följer det nationella direktivet om att ha en utökad tillsyn. Det kärvs en samverkan mellan olika aktörer för att komma till rätta med detta, säger Tommy Lindh.

"Var helt övertänt"

När fotograf David Hårseth kom till platsen var byggnaden helt övertänd och både polis och räddningstjänst befann sig på platsen med flera styrkor.

– När jag kom hit var det helt övertänt. Det är en huslänga som går som ett u på ett inhägnat område, säger David Hårseth.

Senare under morgonen medverkar David Hårseth i Expressens live-sändning och berättade om platsen.

– Platsen är avspärrad och vi väntar på en teknisk undersökning.

Kommunen håller ledningsgruppsmöte

Benny Pedersén (S) är kommunalråd i Forshaga kommun och han blev kontaktad när branden var ett faktum. Han bekräftade tidigt p tisdagsmorgonen att lokalerna var tilltänkta för flyktingboende.

Det var alltså ett planerat boende?

– Vi hade inlett de diskussionerna med ägarna av fastigheten, ja, säger Benny Pedersén. Men det var inget som var offentligt.

Har du tankar kring hur det har kommit till kännedom?

– Ja, det har jag många tankar om, men jag har inget som helst svar. Jag förstår inte hur det har kommit ut. Men det är väl så att nån vet, så kommer det ut.

Under tisdagen har tjänstemän och politiker i Forshaga kommun haft möten om det inträffade.

Hitta lokaler

– Vårt uppdrag från staten och Migrationsverket är ju att vi ska hitta lämpliga lokaler och vi blev kontaktade av fastighetsägaren för en månad sen, säger Mattias Göthberg, kommunikatör i Forshaga kommun. Arbetet med att kontrollera lokalen har pågått en tid och fastighetsägaren skulle hyra ut utan profit. Men det fanns inte ett papper på detta och det var oerhört långt från att bli ett hem för ensamkommande barn.

Om det ens hade blivit av för det hade krävts stora ingrepp innan någon skulle kunna flytta in.

– Det finns ju andra ställen som har kommit längre än detta, säger Mattias Göthberg. Det är olyckligt att dessa kopplas ihop.

Höjd beredskap

För att lugna barn på den lilla orten så har kommunen höjt beredskapen på det boende för ensamkommande flyktingbarn som man har.

– Vi har även informerat rektorerna i skolorna, säger han. När det brinner i en sån här liten kommun så blir ju barn oroliga kring brand. Det är väl egentligen det vi har gjort.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!