En brand utbröt i ett lägenhetshus i Landalabergen i Göteborg, strax före klockan 14. Foto: Joakim MagnåEn brand utbröt i ett lägenhetshus i Landalabergen i Göteborg, strax före klockan 14. Foto: Joakim Magnå
En brand utbröt i ett lägenhetshus i Landalabergen i Göteborg, strax före klockan 14. Foto: Joakim Magnå
Polis, räddningstjänst och ambulans är på plats. Foto: Joakim MagnåPolis, räddningstjänst och ambulans är på plats. Foto: Joakim Magnå
Polis, räddningstjänst och ambulans är på plats. Foto: Joakim Magnå
Byggnaden har evakuerats och ambulansen har lastat några personer. Foto: Joakim MagnåByggnaden har evakuerats och ambulansen har lastat några personer. Foto: Joakim Magnå
Byggnaden har evakuerats och ambulansen har lastat några personer. Foto: Joakim Magnå

Brand i lägenhetshus – boende har evakuerats

Publicerad

En brand utbröt i ett lägenhetshus i Landalabergen i Göteborg, strax före klockan 14. Polis, räddningstjänst och ambulans är på plats.

De boende fick evakueras och flera andades in rök när trappuppgången rökfylldes.

– Två personer har fått lättare rökskador, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst.

Det var klockan 13.51 på söndagen som larmet kom in om en brand i ett flerfamiljshus i Landalabergen. Polis, räddningstjänst och ambulans ryckte ut till platsen.

– Vi har sex enheter på plats, 20 personer ungefär. Det tog nog tio minuter innan vi lyckades lokalisera eldsvådan. Det har brunnit i ett källarförråd, sa räddningstjänstens ledningsoperatör i inledningsskedet.

– Jag kan inte svara på hur omfattande branden var. Den verkar inte ha spridit sig upp i huset. Ett antal personer har evakuerats.

Flera patruller fick arbeta med att evakuera de boende i huset och enligt polisen ska ambulansen ha lastat ett par personer. Det är oklart hur många personer som evakuerats.

– Jag vet inte om någon har avförts till sjukhus. Men två personer uppges ha fått lättare rökskador, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst.

Hjälp på plats

Vid 15.30-tiden fick några av de evakuerade fortfarande hjälp på plats av ambulanspersonal. De satt på filtar i gräset och fick syrgas.

– En kvinna i 70-årsåldern är lindrigt skadad. Det är den enda uppgift jag har, säger Lena Mattsson på sjukhusets pressjour.

I och med evakueringen har en uppsamlingsplats skapats – man har också spärrat av området för fortsatt undersökning.

– Vi kommer att upprätta de handlingar som finns i kväll och troligen göra en teknisk undersökning i morgon för att fastställa om det är anlagt, säger Stefan Gustafsson vid 16-tiden.

Jens Andersson
Jens Andersson
Joakim Magnå
Joakim Magnå

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER