Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

25 personer tvingas flytta efter svåra branden

En brand bröt ut i ett hyreshus i Jönköping under natten mot torsdagen.

Elva personer har förts till sjukhus – för en av dem är läget kritiskt, skriver Jönköpings-Posten och hänvisar till en bulletin från sjukhuset Ryhov. 

– En man har hoppat från sjunde våningen, utan hoppkudde, rätt ner på marken, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen i region Öst.

Ett 20-tal personer kommer att flytta efter den svåra branden. 

Larmet inkom strax efter klockan 02.00 under natten mot torsdagen. Polis och räddningstjänst ryckte då ut till en brand som brutit ut i ett hyreshus, ett studentboende, i Jönköping.

– De första samtalen lät ganska dramatiska, vi fick väldigt många samtal och man hade sett personer hoppa från hög höjd, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen i region Öst.

Man hoppade från sjunde våningen

När räddningstjänsten kom till platsen kunde ett antal personer räddas med hjälp av stegbilar och hoppkudde. Dessförinnan hade en man hoppat från sjunde våningen – utan hoppkudde. Mannen har, enligt polisen, allvarliga skador. 

Samtliga skadade är förda till länssjukhuset Ryhov i Jönköping. 

– Två har hoppat med säkerhet. Jag törs inte svarat på om det är ytterligare någon som har hoppat, säger Lars-Göran Nilseryd. Utöver de som har hoppat har räddningstjänsten plockat ner ett antal personer med stegbil.

Totalt har elva personer förts till sjukhus, bekräftar polisen under torsdagsmorgonen.

Länssjukhuset Ryhov skriver i en bulletin, enligt JP, att man har tagit emot elva personer från branden: ”En person är allvarligt skadad och inlagd på IVA, läget är kritiskt. Två personer är måttligt skadade och inlagda för vård. Åtta personer är lindrigt skadade och observeras på sjukhuset”, uppger sjukhuset i en bulletin.

Boende evakuerades

Ett 40-tal personer tvingades evakuera byggnaden.

– De har fått komma till en uppsamlingsplats. Inom en snar tid kommer nog de boende i grannportarna att kunna återgå till sina lägenheter, säger Lars-Göran Nilseryd, vid 04.30-tiden.

Under torsdagen hade räddningstjänst, polis och hyresvärden Vätterhem en presskonferens.

Sammanlagt har 52 hyresgäster drabbats i samband med branden – 25 av dem kommer att flyttas permanent.

– 25 blir permanent flyttade men vi har hittat nytt boende åt dem i Råslätt, säger Raymond Paska, marknads- och uthyrningschef på Vätterhem, enligt JP

Sju hyresgäster har kunnat återvända under dagen. 

Ungefär en timme efter de första larmen var branden släckt och en genomsökning av fastigheten kunde inledas.  Enligt polisen verkar det vara en studentlägenhet i en korridor som brunnit, men orsaken till branden är okänd. 

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet för att kunna utreda händelsen – men:

– Sedan kan det vara så att vi får fram vittnesuppgifter, eller via teknisk undersökning, som tyder på att det är anlagt. Då har vi en mordbrand att utreda, det här har med uppsåtet att göra. 

Polisen: "Har brunnit i en studentlägenhet"

Platsen kommer nu att spärras av för teknisk undersökning när räddningsarbetet är klart. 

Polisen vet ännu inte vad som har orsakat branden.

– Jag har ingen uppfattning. De två som först fördes till sjukhus med ambulans har vi inte kunnat prata med överhuvudtaget. 

Hur mycket är brandskadat i fastigheten?

– Den information jag har fått är att det har brunnit i en studentlägenhet i en studentkorridor, säger Lars-Göran Nilseryd.

Räddningsledaren Göran Melin från räddningstjänsten konstaterar vid 08.40-tiden på torsdagen att flera av de som togs om hand för vård har fått lämna sjukhuset.

– Även några av dem som fanns där det brann som allra mest. Det är glädjande, säger Göran Melin.

Krisgrupp inkopplad

Han berättar att kommunens krisgrupp, Posom, kopplats in och att även det kommunala bostadsbolaget Vätterhem ställer upp med krishjälp. Även högskolans kristeam arbetar med händelsen.

Göran Melin förklarar att branden kunnat begränsas till den aktuella lägenheten.

– En positiv omständighet är att detta är mycket brandsäkra hus. Tack vare det har branden inte spridit sig vidare till vinden. Förutom den lägenhet som brunnit är en bostad sotskadad och fem har vattenskador på grund av att vattenrör brunnit av, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!