Det är massiv rökutveckling från branden. Foto: LäsarbildDet är massiv rökutveckling från branden. Foto: Läsarbild
Det är massiv rökutveckling från branden. Foto: Läsarbild
Foto: ExpressenFoto: Expressen
 Foto: Expressen
Vid 16-tiden var räddningstjänsten på plats med åtta enheter plus en ledningsbil. Foto: Robert NilssonVid 16-tiden var räddningstjänsten på plats med åtta enheter plus en ledningsbil. Foto: Robert Nilsson
Vid 16-tiden var räddningstjänsten på plats med åtta enheter plus en ledningsbil. Foto: Robert Nilsson

Kraftig brand i industri – utreds som mordbrand

Publicerad

En brand bröt under onsdagen ut i en industribyggnad där polisen har lokaler i Mölndal.

Räddningstjänsten var på plats under hela eftermiddagen och natten-

– Det är totalbrand. Hela fastigheten är övertänd, den går nog inte att rädda den här byggnaden, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Boende i området uppmanades under onsdagskvällen att hålla sig inne och stänga fönster, men nu ska det inte längre vara någon fara.

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

Ett stort mörkt rökmoln reste sig över industriområdet i södra Mölndal under onsdagen. Det var polisens undersökningslokaler för bland annat beslagtagna bilar som brann och utsikterna att rädda byggnaden var enligt polisen små.

Räddningstjänsten förstärkte hela tiden sin styrka på platsen.

– Jag ser på helikopterns bilder just nu. Det är totalbrand. Hela fastigheten är övertänd, den går nog inte att rädda den här byggnaden, sa Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst, på torsdagseftermiddagen.

Samma bedömning gjorde räddningstjänsten i Storgöteborg som har larmade ut ett mycket stort antal enheter till industriområdet för att bekämpa branden eller i vart fall kontrollera så att den inte sprider sig till angränsande lokaler.

Varning till allmänheten

– Det brinner för fullt. Vi har inte branden under kontroll. Just nu jobbar vi med begränsande  åtgärder. Stor del av byggnaden är redan totalskadad, vi har en sektion som vi hoppas att vi kommer kunna rädda, sa Johan Lindström, enhetschef samhällsplanering på räddningstjänsten. 

"Vi uppmanar folk i vindriktningen att stänga fönster och hålla sig inne", säger Lennart Lijeroth, räddningschef i beredskap i Storgöteborg.Foto: LÄSARBILD

Räddningstjänsten gick ut med ett VMA och varnade allmänheten på grund av den kraftiga rökutvecklingen. 

– Vi uppmanar folk i vindriktningen att stänga fönster och hålla sig inne, sa Lennart Lijeroth, räddningschef i beredskap i Storgöteborg.

Enligt SMHI ligger vinden på från sydväst. Men under natten ska vinden ha vänt, och lukten ska kännas på andra platser i Göteborg, som i Frölunda.

De som har vägarna förbi industriområdet ombads samtidigt ta alternativa vägar.

"Brinner kraftigt"

– Det brinner kraftigt och det är mycket kraftig rökutveckling, sa Peter Adlersson, polisens presstalesperson i Region Väst.

– Vi är på Pepparedsleden/Aminogatan och tar undan bilar. Vi står också vid Neongatan/Heliumgatan.

Den kraftiga röken syns över stora delar av Mölndal. Foto: LÄSARBILD

Enligt polisen ska det vara en större industrilokal där bland annat polisen själva har lokaler.

– Det verkar vara en stor byggnad. Polisen har en lokal där, där vi gör undersökningar på exempelvis beslagtagna bilar, säger Peter Adlersson.

Mycket allvarlig brand

Larmet kom vid 15.47 på onsdagen. Vid 16.20-tiden stod det klart att det är en mycket allvarlig brand.

– Det är textilier som brinner, elden har slagit igenom taket. Folk som bor i vindriktningen bör hålla sig inomhus, sa räddningschefen i beredskap, Lennart Liljeroth.

Vid klockan 19.45 hade räddningstjänsten kontroll på branden. 

– Vi kommer att vara där hela natten och arbeta med släckningsarbetet. Branden är begränsad till den här byggnaden, säger Jonas Olsson, stabsbiträde på räddningstjänsten. 

Det är i nuläget oklart om det handlar om en olycka eller en anlagd brand. 

– Är det riktat mot polisen, i syfte att förstöra bevis, så är det jätteallvarligt. Men det finns även andra företag i byggnaden så det är ju allvarligt i vilket fall, säger Peter Adlersson på polisen. 

Teknisk undersökning väntar 

En teknisk undersökning kommer att genomföras så fort räddningstjänsten har arbetat klart på platsen. 

Det är inte första gången polisens lokaler brinner i Göteborg. Hösten 2011 brann polisens lokaler för beslagtagna bilar på Tagenevägen på Hisingen. Fem år senare, i maj 2016, brann det igen i samma lokaler.  

Polisen upprättade en anmälan om grov mordbrand under onsdagskvällen.

 – Den tekniska undersökningen får dock vänta, troligen till fredag, rapporterar Adlersson klockan 21.30 onsdag kväll.

Under sena onsdagskvällen var branden under kontroll men räddningstjänst har arbetat på platsen hela natten. 

– Vi håller på med eftersläckningsarbete. Det är mellan 10 och 15 brandmän på plats. Vi håller på att lösa ut de som arbetat under natten, säger Bosse Johansson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten på kvällen.

Eftersläckningsarbetet kommer troligtvis pågå flera timmar till. Röklukten är fortfarande påtaglig, men det ska inte längre vara någon fara för allmänheten, enligt räddningstjänsten.

Relaterade ämnen
Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER