Fyra räddningsstyrkor kämpar just nu mot lågorna. Foto: Joakim Eriksson/Agena FotoFyra räddningsstyrkor kämpar just nu mot lågorna. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto
Fyra räddningsstyrkor kämpar just nu mot lågorna. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto
Det brinner kraftigt i ett flerfamiljshus i Borås. Foto: Joakim Eriksson/Agena FotoDet brinner kraftigt i ett flerfamiljshus i Borås. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto
Det brinner kraftigt i ett flerfamiljshus i Borås. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto

Brand i flerfamiljshus – slog lågor från taket

Publicerad

Ett flerfamiljshus eldhärjades kraftigt under torsdagsmorgonen.

Fyra räddningsstyrkor kämpade mot lågorna och prognosen är att arbetet med branden kommer vara klart först vid 17-tiden.

– Vi försöker rädda det som räddas kan, säger Mikael Rohmee, stabschef vid räddningstjänsten i Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Stora lågor slog från taket på ett flerfamiljshus i Borås efter att en kraftig brand brutit ut, tidigt på torsdagsmorgonen.

Räddningstjänsten skickades till platsen och fyra styrkor kämpade mot lågorna.

– Det är en fullt utvecklad vindsbrand, säger Lennart Larsson, vid räddningstjänsten i Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Ambulans kallad till platsen

Hoppet om att rädda vinden är så gott som ute.

– Den kommer nog att brinna av. Vi försöker göra en begränsning ner i fastigheten, säger Larsson.

Klockan 13.30 meddelade räddningstjänsten att man hade branden helt under kontroll och att man nu inriktar sig på att eftersläcka och hålla koll på att inget flammar upp.

– Vi har väl ett tiotal man kvar där, säger Mikael Rohmee.

Larmet kom in strax innan klockan halv fem på morgonen och det är oklart hur branden har startat.

Alla kom ut

Fastigheten är mellan 50 och 60 meter lång och har två trappuppgångar. Hur många som bor i fastigheten är inte känt, inte heller hur många som evakuerades.

– Men alla kom ut ordentligt, evakueringen gick väldigt snabbt och smidigt, så det ska inte vara några personer som har kommit till skada i alla fall, säger Lennart Larsson. Till en början fick de boende gå in i en intilliggande fastighet.

Kylan har ställt till problem i släckningsarbetet.

– Grejerna fryser och en vattentank hade frusit så vi fick åka och byta, säger Lennart Larsson.

"Hela vinden är utbränd"

När klockan närmade sig halv elva var fortfarande fyra styrkor på plats. Då arbetade man med att försöka minimera den skada som redan var skedd.

– Hela vinden är utbränd. Vi använder så lite vatten som möjligt för att minimera vattenskador ner mot våning tre. Det ryker lite i konstruktionen gentemot de här etagelägenheterna som finns på kanterna av huset och plåtar har ramlat ner så det är rätt svårt att komma åt, Mikael Rohmee, stabschef vid räddningstjänsten i Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Prognosen är att man kommer att ha folk på plats fram till 17-tiden för eftersläckningsarbete.

Det är oklart hur övriga delar av fastigheten skadats förutom den utbrända vinden. Men de två etagelägenheter som finns i varje ända av huset visade sig senare ha klarat sig utan brandskador.

– Tack vare att man hade en stabil byggkonstruktion så har branden inte spridit sig in där, säger Mikael Rohmee. Sen är det väl lite rök där i lägenheterna.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER