Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bråket om Casanova har kostat 180000

GÖTEBORG. 180 000 kronor. Så mycket har Susann Olhage lagt ut på sin hund.

Trots det har hon inte sett den på två år.

- Jag vet inte ens om Casanova lever, säger hon.

Casanova - en prisbelönt dvärgspets.
Foto: LINDEN LARSERIC

Det var i mars 2001 som Susann såg sin hund senast. Hon bodde i Finland och hade träffat en svensk man. När hon skulle flytta till Göteborg fick hon ett erbjudande från Casanovas uppfödare: - Han hade ställt ut hunden åt mig och erbjöd sig att ta hand om honom medan jag flyttade, säger hon.

Lånade ut hunden Trots viss tvekan gick hon med på förslaget. De kom överens om att Susann skulle få tillbaka hunden i samband med en utställning i Sverige.  Något som aldrig skedde. Uppfödaren hävdade nämligen att de hade ett muntligt avtal och att han fått hunden av henne. - När jag tänkte hämta Casanova blev han arg. Vi bråkade och plötsligt sa han att hunden var hans, säger hon. Den norska uppfödaren Dag Löken är enligt Susann Skandinaviens främsta uppfödare av dvärgspetsar och dessutom mycket respekterad inom hundkretsar. Att han skulle ta hennes hund var det sista hon hade räknat med. - Jag betalade 30 000 kronor för Casanova. I köpekontraktet stod det att han skulle registrera mig som ny ägare. Men det gjorde han aldrig, säger hon. För Susann har bråket om Casanova blivit dyrt. Rättegångskostnaderna uppgår till 178 000 kronor.

Kostar 4 000 i månaden Kostnaderna för rättegången har hon finansierat genom att sälja sin bil och ta banklån. Nu har en norsk domstol beslutat att hunden verkligen är hennes och att rättegångskostnaderna ska betalas av Löken. Men hon har varken sett till några pengar eller någon hund. - Han har sagt att jag kommer få tillbaka hunden "över hans döda kropp", säger hon och berättar att banklånet kostar henne 4 000 kronor i månaden. Nu vill hon varna andra för den norske uppfödaren. Hon menar att han har gjort liknande saker tidigare.

Löken säger ingenting - 1992 försökte han ta en hund genom att registrera över den på sig själv. Då förfalskade han ägarnas namn, säger hon och visar upp ett vittnesintyg från den drabbade. När GT ringer upp Dag Löken vill han inte kommentera det inträffade. Han vill inte ens berätta om Casanova lever eller var han befinner sig.