Bråket mellan Josefsson och Sahlin riskerade tv-middagen

Janne Josefsson och Mona Sahlin var båda gäster i TV4:s program Renées brygga. Men här blir det plötsligt dålig stämning när Josefsson anklagar Sahlin för att inte tala sanning.
Mona Sahlin anser att medierna gick över gränsen i samband med Expressens avslöjande 2016.
Foto: TV4

När det lättsamma samtalet i kvällens ”Renées brygga” glider in på mediegranskningar och obetalda skatter, tar det inte lång tid innan Janne Josefsson och Mona Sahlin hamnar i luven på varandra.

Så till den milda grad att den garvade grävreportern inte ens är säker på att Sahlin kommer att dyka upp när det är dags för den avslutande middagen.

– Jag tycker inte att jag var elak, men hon tog väldigt illa vid sig, säger Josefsson.

I kvällens Renées brygga tillbringar Lasse Kronér, Janne Josefsson och Mona Sahlin en dag tillsammans i Stockholms skärgård. 

Till en början är stämningen uppsluppen och munter, men det dröjer inte många minuter innan den skiftar karaktär. 

Som en blinkning till den berömda affär som föranledde Mona Sahlins avgång som vice statsminister 1995, har programledaren Renée Nyberg köpt med sig en Toblerone som hon lämnar över till den tidigare toppolitikern. 

– Det var ju jävligt skickligt av dig. Det handlade ju inte bara om Toblerone, men du lyckades ju få det till att det bara var det, säger Janne Josefsson med ett skratt i programmet.

Mona Sahlin ser dock inte det roliga i det hela, och hävdar i sin tur att Tobleronen var det enda hon köpte med regeringens kontokort som hon inte reglerade i efterhand – och att det var därför just chokladen slogs upp så stort.

Lite sura miner i programmet, men där och då stannar det vid det. Desto mer infekterat blir det vid lunchen.

Mona Sahlin vid en välbesökt presskonferens om kontokortsskandalen i mitten på 90-talet.
Foto: TOBIAS RÖSTLUND / TT NYHETSBYRÅN

Oense om livvaktsskandalen

Mona Sahlin berättar hur hon upplevde granskningen 2016, när Expressen avslöjade att Sahlin – som då var regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism – hade skrivit osanna intyg till sin livvakts fördel och inte betalat sin skatt.

Sahlin säger i programmet att hon upplevde att rapporteringen i första hand kom att handla om henne själv, snarare än om de brott som hon senare kom att dömas för.

– Plötsligt var det jag som person som var i centrum, inte de felaktigheter som jag absolut hade begått och skulle granskas för, säger Mona Sahlin.

Det går Janne Josefsson i gång på.

– Jag tycker att det var bra att dra fram det, jag tycker att det var konstigt att du inte svarade ärligt. 

– Vad vet du om att jag inte svarade ärligt? replikerar Sahlin.

– Du sa att du hade betalat skatt och arbetsgivaravgift och alltihop, och det hade du inte gjort.

Programledare Renée Nyberg känner sig till slut manad att gripa in och lugna ner känslorna.

”Jag tycker inte att jag var elak, men hon tog väldigt illa vid sig”, säger Janne Josefsson om tv-bråket.
Foto: TV4

”Tvungen att markera”

För GT berättar Janne Josefsson om situationen:

– Jag var tvungen att markera där. Jag tycker inte att jag var elak, men hon tog väldigt illa vid sig och då får hon väl göra det. Jag kan förlika med mig med att man kan vara kritisk mot journalister, men en hel del har hon ett eget ansvar för. 

Josefsson berättar att han var osäker på om Mona Sahlin överhuvudtaget skulle dyka upp till den avslutande middagen, men det gjorde hon.

 – I slutändan satt vi ändå och käkade ihop, konstaterar Janne Josefsson.

GT har sökt Mona Sahlin för en kommentar. 

Avsnitt 5 av Renées brygga sänds onsdagen den 10 februari klockan 21.00 på TV4 och TV4 Play. 


DETTA ÄR INTYGSSKANDALEN

* Den fjärde maj 2016 avslöjade Expressen att Mona Sahlin, som då var regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, hade skrivit ett osant löneintyg till sin före detta Säpolivvakt Hernando Labbé Solinas, som hon anställt som medarbetare på myndighetens kansli. Intyget var skrivet på myndighetens brevpapper och där påstods att Solinas tjänade 120000 kronor i månaden. Intyget skulle den förre livvakten använda för att få köpa en bostadsrätt för tio miljoner kronor i Solsidan i Saltsjöbaden i Stockholm.

* Av den påstådda lönesumman skulle 60 000 kronor i månaden komma från myndigheten, när den faktiska lönen var 42 000 kronor. De andra 60 000 kronorna skulle Mona Sahlin ha betalat själv, som en lön för förberedelsearbete inför en utlandstjänst för Sahlin - en tjänst som aldrig blev verklighet.

* Mona Sahlin avgick bara några timmar efter att avslöjandet publicerats. Också den förre livvakten lämnade sin tjänst på myndigheten. Ansvarig minister, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP, beskrev det som avslöjats som ”väldigt, väldigt allvarligt”.

* Den 11 maj 2016 kunde Expressen avslöja att Sahlin hade skrivit ytterligare två felaktiga löneintyg åt den förre livvakten. En polisutredning inleddes och i februari 2017 erkände sig Mona Sahlin skyldig till brott. Hon fick ett strafföreläggande i mars 2017 för tre fall av osant intygande, och slapp därmed en rättegång. Hon dömdes att betala 80 dagsböter á 590 kronor, alltså sammanlagt 47 200 kronor.

* I november 2017 åkte Mona Sahlin på ett nytt strafföreläggande, men då för skattebrott. Enligt åklagaren hade hon vid två tillfällen uppsåtligen lämnat oriktiga uppgifter i deklarationer, när hon inte redovisat inkomster på sammanlagt drygt 257 000 kronor. Påföljden blev 50 dagsböter á 460 kronor, alltså sammanlagt 23 000 kronor.

UR ARKIVET:

Janne Josefsson har haft huset på skärgårdsön Åstol i nästan 30 år. Här har mörka siffror visat på avfolkning under flera år och arbetstillfällena är få. Samtidigt går villorna på ön för mångmiljonbelopp.