Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bråk vid asylboendet – timmar innan brand

Ett bråk skedde vid boendet under måndagskvällen – bara timmar innan branden.
Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo
Asylboendet totalförstördes i branden.
Foto: Adam Ihse/Tt
Brandmännen jobbade vidare under morgonen.
Foto: Adam Ihse/Tt
Foto: Adam Ihse/Tt

Det branddrabbade asylboendet i Munkedal hade fått extra bevakning timmarna före branden.

Väktare sattes in efter bråk vid boendet under måndagskvällen.

Det uppger platschefen på det branddrabbade asylboendet Mikael Hoppe för GT.

Larmet om att det brann på Rosenkullens asylboende i Munkedal kom till Räddningstjänsten 04.06 på tisdagsmorgonen.

Branden kunde uppstå trots att väktare kallats in för att skärpa bevakningen redan under kvällen på grund av rapporter om att läget var oroligt. Det övertända huset kunde inte räddas.

– Det var stökigt i går kväll, därför hade vi väktare över natten. Det var på kvällen, sedan bröt branden ut under natten, säger Mikael Hoppe.

Enligt honom rörde det sig om bråk mellan boende i samband med att en ny grupp asylsökande kom till platsen. Polis behövde inte tillkallas, däremot utökades bevakningen med väktare. Något som inte har behövts tidigare, enligt Mikael Hoppe som säger att läget varit ansträngt för de boende den senaste tiden.

– Vi har väldigt många som kommer nu och det blir större tryck.

Evakuerades

Boendet består av tre hus med 55 asylsökanden och branden bröt ut i ett av husen där människor låg och sov. 15 personer evakuerades under morgonen, enligt Räddningstjänsten.

Enligt platschefen Mikael Hoppe har det inte funnits någon känd hotbild mot boendet som funnits i Munkedal under flera år.

– Nej, vi har inte haft något speciellt. Det är jättetråkigt det som har skett. Nu sitter vi med de som bodde där för att se vart de kan ta vägen.

Ni har ju fler boenden. Kommer ni kunna bereda plats för dem där?

– Det är upp till Migrationsverket, säger Mikael Hoppe.

Brandorsaken är ännu inte klarlagd. Polisen kommer göra en teknisk undersökning under dagen och har upprättat en anmälan om grov mordbrand.

– Branden upptäcktes när de boende kom springandes till en konferenslokal där det befann sig en väktare. Väktare såg hur kraftiga lågor kom från huset och larmade SOS, säger Thord Haraldsson, kriminalkommissarie.

Vad vet ni om bråket som gjorde att väktare larmades till platsen?

– Vi ser inget samband med bråket och branden i nuläget.

Munkedal drabbat

Den våg av attentat mot flyktingförläggningar som inträffade under första halvan av 90-talet drabbade även Munkedal.

I oktober 1992 öppnade en flyktingsluss i Munkedal. Bara några dagar senare attackerades anläggningen med drygt 300 asylsökande från framför allt krigets Jugoslavien. Flera personer kastade in stora stenar i tio av fönstren.

Några veckor senare detonerade en sprängladdning vid flyktingslussen och bombhot ringdes in. Men inga människor skadades.

En 23-årig man erkände senare att han låg bakom sprängningen.