Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bråk inom Göteborgs stad om Skeppsbron-kostnader

Det råder delade uppfattningar om kostnaderna för Skeppsbron.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Fastighetskontoret presenterade nyligen okända kostnader på 200 miljoner kronor för projektet Skeppsbron och föreslog att detaljplanen skulle skrotas.

Men nu får kontoret mothugg.

– Det här är tidigare identifierade problem som vi har diskuterat och utrett och kommer att lösa i kommande projektering. Kostnaderna hanteras inom befintlig budget. Beloppen som framkommer känner vi inte igen. Det är svårt att förstå var siffrorna kommer ifrån, säger Rune Arnesen, programägare för Skeppsbron, till Göteborgs-Posten.

Skeppsbron är namnet på det planerade stads­utvecklingsprojektet mellan Rosenlundsverket och Packhuskajen. Trots att detaljplanen är färdig sedan länge har området ännu inte byggts ut eftersom projektet bedöms ha ett underskott på hundratals miljoner kronor. 

Fastighetskontoret presenterade förra veckan en rapport som slog fast att det fanns ytterligare okända kostnader i storleksordningen 200 miljoner kronor. Det är en uppgift som nu får mothugg.

– Fastighetskontoret har kommit med nya uppgifter som inte stämmer överens med det som vi gemensamt kommit fram till, säger Rune Arnesen, programägare för Skeppsbron, till tidningen.

”Vi tycker det är väldigt konstigt”

De 200 miljonerna som fastighetskontoret presenterar som nya kostnader är enligt Arnesen inte alls nya utan ska redan vara hanterade inom projektets riskreserv.

Rune Arnesen ifrågasätter också förslaget att ta fram en ny detaljplan. Han säger att man enligt plan- och bygglagen inte kan anta en ny detaljplan innan den existerande har löpt ut vilket skulle innebära att en ny detaljplan inte kan tas förrän efter 2025.

– Vi tycker det är väldigt konstigt när vi har en gemensam organisation i staden som jobbat med det här projektet i åratal, inklusive fastighetskontoret och att de plötsligt har en helt annan åsikt än vad vi gemensamt kommit fram till tidigare, säger Arnesen till tidningen.