Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bostadstoppens jätteklipp: pension och miljonfallskärm

Ing-Marie Odegren, 69, hade redan aviserat sin avgång genom att gå pension under nästa år. Men hann få sparken med 30 månadslöner som bonus.
Foto: MARIA DAHLIN
Foto: / PRESSBILD
Foto: MARIA DAHLIN

Alingsåshems vd Ing-Marie Odegren, 69, hade redan meddelat att hon skulle gå i pension under nästa år.

Men politikerna hann ge henne sparken före.

Ett beslut som nu kostar det kommunala bostadsbolaget i Alingsås kommun över 3,3 miljoner kronor. 

– Det är ett omodernt och orimligt avtal, säger Karin Schagerlind (M), ordförande i Alingsåshem. 

Det är Alingsås tidning som är först att berätta om den rejäla fallskärmen för en av Alingsås politiks veteraner.

Ing-Marie Odegren, 69, har varit kommunala bostadsbolaget Alingsåshems vd sedan 1991. Och förra året meddelade hon politikerna i styrelsen att hon avsåg gå i pension i samband med bolagsstämman 2018 – alltså nästa år.

Men så blev nu inte fallet. 

I stället fick Ing-Marie Odegren sparken av styrelsen i oktober, vilket Alingsås tidning skrev om. Med sig får hon nu 30 månadslöner till en kostnad för Alingsåshem på 3,3 miljoner kronor, med sociala avgifter och skatter inräknat.

Det innebär att Ing-Marie Odegren kan inleda sin tid som pensionär med både pension och ett jätteavgångsvederlag.

Under uppsägningstiden står hon formellt till sin efterträdares förfogande, men i vilken omfattning hon verkligen kommer arbeta under de tolv månaderna är oklart.

LÄS MER: Alingsåshems vd mörkade kritisk rapport 

 

Det är inte första gången det stormar kring Alingsåshem.Foto: MARIA DAHLIN

Karin Schagerlind (M): "Ett väldigt gammalt avtal"

Karin Schagerlind (M) är ordförande i Alingsåshems styrelse och säger att Ing-Marie Odegren behövde lämna i en situation då kommunen organiserar om och slår ihop två bolag med två vd:ar till en gemensam fastighetskoncern där en och samma vd kommer sitta i alla delar.

Att Odegren hade för avsikt att självmant gå i pension utan extra kostnader hade styrelsen fått information om redan ett år tidigare, men Schagerling säger att de inte hade något annat alternativ än att säga upp henne då hon inte gick självmant.

Med två vd-stolar kunde koncernbygget fördröjas och kompliceras, menar hon.

– Det är ett väldigt gammalt avtal. Man hade säkert kunnat försöka omförhandlat tidigare, det är min uppfattning, men det är inte gjort. Då hamnar vi i ett läge där vi har ett avtal och då får man följa det, säger Karin Schagerlind som tillträdde som ordförande i Alingsåshem så sent som i år.

Vad säger du till de som upplever detta som stötande?

– Det hade jag också reagerat över, att det är ett omodernt och orimligt avtal. Och jag hoppas verkligen att vi inte gör om det.

Ing-Marie Odegrens efterträdare på posten har inte tillnärmelsevis liknande villkor. 

 

Ing-Marie Odegren skyller på politikerna

Ing-Marie Odegren själv hänvisar till politikerna som hon menar har känt till hennes villkor i 26 års tid. Dessutom har villkoren funnits inskrivna i bolagets årsredovisning sedan 1997:

– Du får väl fråga de som har fattat beslut, jag har inte fattat några beslut, säger Ing-Marie Odegren.

Men ett avtal har aldrig en part. Ing-Marie Odegren var själv med och förhandlade om sina villkor i samband med att hon tillträdde som vd och hon har själv skrivit under avtalet med de villkor som nu gäller.

– Ja, det har jag. Men jag har inte löst ut det, säger Ing-Marie Odegren och avslutar samtalet då hon får frågor om rimligheten i de 30 månadslönerna:

– Nu hinner jag inte prata med dig nu, tack och hej.

 

LÄS MER: Privata bolaget fick gräddfil till Alingsåsbornas lägenheter 

 

"Hade inte kostat bolaget en krona"

På en fråga från Alingsås tidning om hon blivit kontaktad av Alingsåshem efter uppsägningen i oktober för att utföra uppgifter under uppsägningstiden, svarar Ing-Marie Odegren:

– Vad jag gör är mellan mig och Alingsåshem. Men jag delar med mig av min kompetens.

Under fredagen återkommer Ing-Marie Odegren i ett mejl där hon ytterligare pekar ut politikerna i bolagets styrelse som ansvariga för de extra kostnaderna:

"Det är Alingsåshems ägare som, genom bolagets styrelse, har sagt upp mig från tjänsten som VD och därmed utlöst avgångsvederlaget", skriver Ing-Marie Odegren. 

"Detta beslut har ägaren tagit trots full vetskap om att jag skulle ha avslutat min tjänst i september 2018, d v s elva månader efter ägarens uppsägning".

Hon fortsätter:

"Hade jag fått möjligheten att fullfölja hade jag arbetat heltid till september 2018 och därefter lämnat företaget utan något som helst avgångsvederlag, det hade således inte kostat bolaget en krona". 

 

Mörkade kritisk rapport om gräddfiler

Det är inte första gången som det stormar runt Alingsåshem och bolagets vd Ing-Marie Odegren. Förra året kunde GT avslöja att det funnits ett muntligt avtal mellan bolaget och ett privat bolag som innebar att bolaget hade en gräddfil till lägenheter trots den stora bostadsbristen.

Den efterföljande revisionsrapporten gav svidande kritik till bolagets ledning men lämnades inte ut av Ing-Marie Odegren personligen på två och en halv månad.