Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bostadsrallyt fortsätter – nya rekord satta i maj

Handelsbankens Christina Nyman om demografins betydelse.
Erik Holmberg, analytiker vid Hemnet.
Foto: Hemnet / Hemnet
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Den glödheta bostadsmarknaden i Göteborgsområdet har inte svalnat – tvärtom.

I maj såldes det högsta antalet lägenheter under en enskild månad sedan bostadssajten Hemnet började registrera statistiken. Och villapriserna har stigit närmare 20 procent på ett år.

– Det är hög aktivitet och stor optimism. Marknaden tror att priserna ska fortsätta uppåt, säger Erik Holmberg, analytiker vid Hemnet.

I Göteborg såldes 908 lägenheter under maj månad – ett nytt rekord enligt bostadssajten Hemnet.

Jämfört med samma månad förra året är det en ökning med 50 procent. 

– Det är generellt en stark marknad i riket, och det syns även i Göteborg. Det har pågått under ett knappt år och accelererat ytterligare under våren, säger Hemnets analytiker, Erik Holmberg.  

I hela Västra Götaland såldes 1 561 lägenheter i maj – också det ett rekordhögt antal. Och framför allt är det stora lägenheter som köparna efterfrågar. 

– Vi kan se hur många som klickar på lägenheter i olika rumsstorlekar, och trenden är att man efterfrågar mer boyta, säger Holmberg.

Förklaringen: Pandemin

Det märks också i prisutvecklingen för villor i Storgöteborg. Under de senaste tolv månaderna har de i genomsnitt blivit 19 procent dyrare att köpa hus. Medelpriset ligger på strax över sex miljoner kronor, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Erik Holmberg ger samma förklaring till bostadsrallyt som de flesta andra experter – pandemin. 

– Till stor del får man anta att det är den som ligger bakom den här höga ökningstakten. Det verkar som att bostaden har blivit viktigare när vi spenderar mer tid hemma, och när det inte har gått att resa eller lägga pengarna på annat så har hushållen hamnat i ett slags ofrivilligt sparande.

Holmberg pekar också på andra viktiga faktorer, som den rekordlåga räntan och att ekonomin inte har tappat så mycket kraft som förutspått. 

Framtiden svår att sia om

Men finns det ingen gräns för hur mycket folk kan tänka sig att betala för att bo? Erik Holmberg får frågan.

– Det är svårt att sia om. De flesta är överens om att uppgången inte kan pågå hur länge som helst, men samtidigt har man många gånger sagt att nu kan det inte stiga mer, säger Holmberg.

Ränteläget och samhällsekonomin talar för en fortsatt prisökning, menar Erik Holmberg, men tillägger att en oväntad kris eller någon effekt av pandemin som vi inte har sett än, kan leda till att efterfrågan dämpas.

– Men än så länge finns det inget som pekar på det. Det är hög aktivitet och stor optimism. Marknaden tror att priserna ska fortsätta uppåt, säger Erik Holmberg.

SE MER:

Superstjärnan har köpt The Weeknds exklusiva villa.