Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bostadsmarknaden når rekordsiffror i Göteborg

Per-Arne Sandegren, chefsanalytiker Svensk Mäklarstatistik.Foto: Lars Ekdahl / Svensk Mäklarstatistik
Stadsdelsområdet Majorna-Linné.Foto: SHUTTERSTOCK
Älvsborgsbron med stadsdelen Majorna på ena sidan och Hisingen på den andra.Foto: ROBIN ARON

Efter minskande bostadspriser i Göteborg 2018 har marknaden vänt.

Under de första nio månaderna 2019 uppnåddes en ny rekordnivå på antalet sålda bostadsrätter och villor.

– Det är en intensiv marknad just nu, säger Svensk Mäklarstatistiks chefsanalytiker Per-Arne Sandegren.

I fjol talade Svensk Mäklarstatistik om en avvaktande bostadsmarknad i Göteborg, men sedan årsskiftet har det sett annorlunda ut. Sedan årsskiftet har bostadspriserna i Göteborg ökat i en mättlig takt.

– Någonstans med start 2019 så har det gått svagt men ändå stabilt uppåt. Det är inga dramatiska ökningar, men det tickar på. Sedan finns det aldrig några garantier på hur det ser ut om två-tre månader, säger Per-Arne Sandegren.

Den största förändringen ser man på priset på en bostadsrätt. Sedan i fjol har den ökat med tre procent i centrala Göteborg och en procent i Storgöteborg. För samma period har villapriserna ökat med två procent i Storgöteborg.

Samtidigt visar statistik från Valueguard att priserna på både bostadsrätter och villor ökat med sammanlagt 2,3 respektive 2,5 procent de senaste tre månaderna.

En stabil marknad

– Det är en stabil marknad kan man säga, den visar inga tvära kast. Men det är tryggare att göra affärer när marknaden känns stabil, som den gjort nu. Just nu görs det många affärer, säger Per-Arne Sandegren.

2019 nåddes även en ny rekordnivå sedan Svensk Mäklarstatistik startade sina mätningar 2005. Under de första nio månaderna har det aldrig gjorts så många affärer på bostadsrätter och villor i Göteborg.

Men det är en bit kvar till priserna som var innan hösten 2017, när prisfallen på bostadsmarknaden började. 

– Vi är inte där ännu och det har ju varit dyrare med bostäder i Göteborg per kvadratmeter, säger Sandegren.

Vad har vi att vänta oss i framtiden?

– Vi har inga signaler på att det här ska förändras. Det behöver inte vara så att priserna går upp, men däremot finns det inga tecken på att det kommer ske någon förändring i närtid.

Stora skillnader i stadsdelarna

Han förväntar sig att försäljningarna kommer att mattas av efter november.

– Det säljs flest bostäder vid vår och höst, under sommaren och jul mattas det av – då säljs det få bostäder. Det är en intensiv marknad just nu och det startade i september och varar november ut. Sedan sjunker det, säger Sandegren.

Dyrast är bostadspriserna i centrala Göteborg. Där får du i snitt i dag betala 62 489 kronor/kvm. Medan du i Angered-Bergsjön får betala 21 212 kronor/kvm.

– Man kan säga så här: bara för att du köper en bostad i ett billigare område betyder inte det att du har gjort dig en hacka eller en bra affär. Men du får helt klart mer kvadratmeter för pengarna, säger Per-Arne Sandegren.