VARM GEMENSKAP? Nja, snarare kall sådan när det här gänget bereder sig på en natt i kylan för att få första tjing på en etta i centrum. Foto: Lennart Rehnman
VARM GEMENSKAP? Nja, snarare kall sådan när det här gänget bereder sig på en natt i kylan för att få första tjing på en etta i centrum.  Foto: Lennart Rehnman

Bostadskön som blir ett rent klipp

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Till synes hemlösa människor kurar ihop sig i ett litet partytält. De köade hela natten för att få en lägenhet i centrala Göteborg. Det är nämligen först till kvarn som gäller när 26 nyrenoverade ettor i dag ska säljas i Gårda.
Det är en ny och lite märklig bild av bostadsbristens Göteborg som visar sig på en gård till Vädursgatan i Gårda.
De köande har tagit på sig de varmaste kläder de äger och bereder sig på en lång och kall natt. Den förste kom redan klockan halv åtta på lördagsmorgonen - och det är först klockan 11 i dag som kontraktsskrivandet börjar.

Fina lägenheter

Lägenheterna har de redan sett. Och de gillade vad de såg.
- Det här är himla centralt. Det är lugnt och skönt, och om man går över bron är man i centrum, säger Linus Hedlander, som tillsammans med David Karlsson sitter på utsidan tältet för att passa grillen (Jodå, det finns korv till alla).
Fast det där med lugn och skönt är en sanning med modifikation. Det förutsätter att man får en lägenhet som är vänd inåt gården - åt andra hållet ligger brandstationen...
20-talshuset med tegelfasad har tidigare huserat studenter som gick en handelsutbildning på platsen. Nu har ett företag renoverat rummen till separata ettor på mellan 28 och 33 kvadratmeter till fasta priser som ligger mellan 600000 och 900000 kronor.

Tror på bra affär

Det är billigt för nyrenoverat i stadskärnan. Lägg därtill att hyran bara är cirka 1500 kronor i månaden, och de flesta förstår att det nog är en bra affär.
- Tja, det är ett lite speciellt sätt att få en lägenhet, men det verkar vara en bra grupp det här, säger David Karlsson och nickar mot tältet och sina framtida grannar.
Där sitter inte bara ungdomar utan också ett par föräldrar. Pia Tellstedt passar en plats till sin dotter, och Harald Sköld håller sonen Johannes sällskap under natten.
När GT kommer fram är det 22 man i kön, och vi blir nästan frestade att sälla oss till gänget - det finns ju fyra lägenheter kvar.
Kanske nästa gång.
Jan Sprangers
Jan Sprangers

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER