Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bostadsköerna i Göteborg ökar

Dagens tre största inrikesnyheter.
Köerna på Boplats Göteborg ökar. Foto: GT

Drygt 240 000 personer söker i dagsläget lägenhet via Boplats Göteborg.

Antalet utannonserade lägenheter har dock stått stilla i tre år, något som gör att kötiderna ökar, rapporterar P4 Göteborg.

De senaste tio åren har antalet personer som söker bostad via Boplats Göteborg ökat med 400 procent.

Varje år tillkommer 20 000 nya sökande och i dagsläget är det drygt 240 000 personer som är intresserade av att hitta en ny bostad via tjänsten.

Men antalet utannonserade lägenheter ligger kvar på samma nivå som för tre år sedan. Det innebär att kötiderna ökar och i dagsläget tar det i snitt fem år innan man har chans att få en bostad via Boplats.

Boplats vill att fler bostäder byggs

Maria Meyer Martin är vd på Boplats Göteborg. Hon anser att fler bostäder bör byggas.

– Kön får kortas genom att man dels bygger mer, att det blir flyttkedjor och att man tar vara på allt utrymme som finns att bo på, säger hon till P4 Göteborg.

Första halvåret i år utannonserades en rad nybyggda lägenheter via tjänsten, men dessa har som regel höga hyror, vilket gör att alla inte har möjlighet att hyra dem.

De som ändå har råd att betala kan minska sin kötid, berättar Meyer Martin.

– Har man möjlighet att acceptera en högre hyra kan det dra bort ett par år på kötiden. Har man inte den inkomsten blir det svårare, säger hon till P4.

Den 1 juli höjde Boplats Göteborg sin årsavgift från 100 kronor till 200 kronor, något som eventuellt skulle kunna dra ner på kötiden på sikt.