Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bostadsbolaget planerar för att ombilda i allmännyttan

Bland annat har det talats om att hyresrätter i Sandeslätt ska ombildas.
Foto: BENGT DOBRIN

Fler ska kunna äga sina bostäder i Göteborgs utanförskapsområden.

Kommunala bostadsbolaget AB Framtiden har beslutat om en ny modell för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter, rapporterar GP. 

Frågan om ombildningar har varit omstridd i kommunalägda bostadsbolaget AB Framtiden. Men nu har MP – som tillsammans med V och S har majoritet i bolagets styrelse – valt att rösta för den nya modellen för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Det innebär att frågan nu kan klubbas.

Tanken med ombildningarna i Göteborgs utanförskapsområden är att bryta segregationen och få områden där bostäderna har mer blandade upplåtelseformer. Man vill också att fler ska ha möjlighet att äga sitt eget boende. 

–– Vi har arbetat länge för detta. Det är viktigt ur integrationssynpunkt, säger Stefan Svensson (M), till GP. 

S och V fortsatt kritiska till ombildningarna

Såväl S som V är fortfarande emot planerna. Enligt Amalia Rud Pedersen (S) har det varit stora protester mot förslaget. Hon menar också att alliansen går emot hyresgästernas vilja.

– En trygg bostad är en rättighet, det ska inte vara ett karriärsteg, säger hon till tidningen.

Även Hyresgästföreningen är kritisk till planerna och har börjat organisera protester.

– Vi har följt det här och haft på känn att det är på gång. V har redan påbörjat striden från vårt håll, säger Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen i Västra Sverige.