Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bostadsbolaget har brutit mot arkivlagen

GÖTEBORG. Bostadsbolaget i Göteborg begick brott när de raderade sina hemliga register.

Enligt uppgifter till Västnytt bröt det kommunala bolaget mot arkivlagen.

– Detta är ju en allmän handling som man får gallra, men det måste fattas beslut först, säger Bo Thalén, förvaltningschef på Regionarkivet i Göteborg.

GT skrev i mitten av februari om de hemliga registren, som de kommunala bostadsbolagen upprättat. Där fanns över 1500 känsliga uppgifter. Det rörde sig om allt från hyresgästernas hälsotillstånd till deras etniska bakgrund.

Det var SVT:s Västnytt som avslöjade att den hemliga registreringen hade pågått i samtliga kommunalt ägda bostadsbolag i Göteborg.

I december valde bostadsbolagen att rensa ut alla de hemliga uppgifterna om sina hyresgäster. Men de "glömde" att informera om vad man i åratal hade skrivit ner om hyresgästerna. Därför bröt man mot arkivlagen.

Lagen beskriver hur myndigheter och kommunala bolag ska arkivera allmänna handlingar.

Bostadsbolagen skulle ha haft ett tillstånd från arkivmyndigheten innan de började rensa ut.

– I det här fallet skulle aldrig uppgifterna ens ha funnits, men nu undrar många hyresgäster vad som egentligen fanns skrivit, säger Bo Thalén till SVT:s Västnytt.

Om bostadsbolagen hade berättat för hyresgästerna och begärt tillstånd om utrensning hos arkivmyndigheten så hade hyresgästerna kunnat begära ut handlingar om sig själva.

Arkivmyndigheten uppger att de då hade gett hyresgästerna möjlighet att se sina handlingar om den situationen hade uppstått.

Framtiden AB, som är moderbolag åt samtliga kommunala bostadsbolag, vill inte kommentera uppgifterna utan säger till Västnytt att de inväntar en större utredning om den hemliga registreringen.