Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bostadsbolag döms för diskriminering

Bostadsbolaget Västerstaden gjorde sig skyldiga till etnisk diskriminering när de nekade en 40-årig man med utländsk namn bostad. 

Det anser Göteborgs tingsrätt - som i dag dömde bolaget att betala 40 000 kronor i skadestånd till mannen.

Det var i oktober 2004 som den 40-årige mannen anmälde intresse för en lägenhet på Temperaturgatan. Han hade god ekonomi, fast jobb och inga betalningsanmärkningar. Ändå fick han inte komma på visning.

Anmälde till DO

 När två av hans arbetskamrater, med svenskklingande namn, däremot blev erbjudna att komma på visning av samma lägenhet anmälde 40-åringen bostadsbolaget till ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO.

 Bostadsbolaget medgav först att det utländska namnet fällt avgörandet och talade om att man ville ha ”en lämplig mix” av hyresgäster. Senare ändrade sig Västerstaden. I rättegången backade Sven Gustafsson, företagets vd och ägare, helt från den förklaringen.

40 000 kronor i skadestånd

 Då sa han i stället att mannen varit påstridig och att han därför nekades att få se lägenheten.

 DO hade på mannen vägnar begärt skadestånd på 150 000 kronor. Tingsrätten i Göteborg, som ansåg att bostadsbolaget utsatt mannen för etnisk diskriminering, dömde Västerstaden till 40 000 kronor i skadestånd.

 – Vi är glada att det gick vår väg. Domen är ett tydligt budskap till bostadsaktörer och till enskilda som har utsatts för diskriminering, säger Ulrika Dietersson, chef för juridiska enheten hos DO.

Hur stor betydelse har den för andra som utsatts?

 – Den kan betyda mycket. Domen visar att det finns diskriminering på bostadsmarknaden och att den som känner sig utsatt kan höra av sig till DO för att få hjälp och nå framgång.