Börje Andersson över glad över att ingen annan kom till skada när han svimmade bakom ratten. Foto: Anders Robertsson/Borås Tidning.
Börje Andersson över glad över att ingen annan kom till skada när han svimmade bakom ratten.  Foto: Anders Robertsson/Borås Tidning.

Börje svimmade vid ratten: "Vill bara tacka"

Publicerad

När Börje Andersson, 87, var på väg hem från kyrkogården svimmade han plötsligt bakom ratten och krockade. 

Direkt reagerade flera personer och hjälpte honom till dess att räddningspersonal var framme. 

– Jag beundrar det väldigt mycket. Man blir överlycklig att det fanns sånt folk i närheten, säger Börje Andersson. 

Efter olyckan, som inträffade i början av april i centrala Borås har Börje Andersson, 87, valt att inte sätta sig i bilen igen.

Det var väntat att dagen skulle komma, när han inte längre kände sig tillräckligt säker för att ge sig ut på vägarna. 

Att den dagen skulle komma så plötsligt, var han inte beredd på. 

– Jag åkte ut till kyrkogården där min fru ligger. När jag körde på vägen så svimmade jag till. Då svängde bilen över vägbanan. Jag tackar gud att ingen annan bil kom där samtidigt, säger Börje Andersson, som tidigare pratat med Borås Tidning.  

"Vill bara tacka" 

Bilen krängde in på en parkering där bara en liten lastbil stod parkerad. Just den lastbilen kolliderade Börje Andersson med. 

– Jag vaknade efter att jag hade krockat och såg att det rök ur motorhuven, säger Börje Andersson.

Airbagen slog ut och han kan i dag, tre veckor efter olyckan, fortfarande känna av smärtor i bröstet. Trots smällen kunde Börje ta sig ut ur fordonet på egen hand. 

 

LÄS OCKSÅ: Bengt kunde ha dött – nu träffar han hjältarna  

 

Flera personer reagerade på olyckan och kom springande för att ta hand om Börje och ge honom vatten. 

– Jag vill bara tacka alla de här som hjälpte mig och även räddningstjänst och ambulans, säger Börje Andersson. 

Beundrar de som reagerade

Olyckan kunde ha slutat mycket värre än vad den gjorde för både Börje Andersson och människor i närheten. 

– Jag är överlycklig att ingen annan skadades. Det är jättegott att det finns människor som ställer upp med en gång och vill hjälpa till. Jag beundrar det väldigt mycket, man blir överlycklig att det fanns sånt folk i närheten, säger Börje Andersson. 

 

LÄS OCKSÅ: Tre helt okända hjältar räddade Emma, 22

 

Polisen kontrollerade att Börje inte var påverkad av alkohol. Som livslång nykterist var det inga konstigheter, även om det tog ett tag att få tillräckligt med luft i polisens verktyg. 

"Sluta i tid" 

Börjes familj har tidigare påpekat att det kanske är dags att lägga bilnycklarna på hyllan. Som tidigare ordförande i MHF, en ideell trafiksäkerhetsorganisation som arbetar mot rattonykterhet, visste han att den här dagen skulle komma. 

– Tanken var att att jag skulle kunna köra till kyrkogården och affären, bara småturer. Men nu är det stopp på det. En vacker dag ska man nog inte köra mer, säger Börje Andersson. 

Han hoppas att andra personer som befinner sig i samma sits som honom, inte begår samma misstag, utan slutar köra innan olyckan är framme.  

– Kan jag hjälpa några andra att sluta i tid så är det värt det, säger Börje Andersson. 

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android. 

Relaterade ämnen
Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER