Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boris oro: Regeringens förslag kan sänka Gekås

Robert Bergqivst och Bettina Kashefi medverkade i Ekonomistudion för att prata om hur andra vågen kan slå mot ekonomin.
Boris Lennerhov har svårt att förstå kritiken mot Gekås.Foto: HENRIK JANSSON
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Fotbollsarenor och teatrar gapar tomma, samtidigt som butiker kan vara packade med folk. Det har regeringen nu aviserat att man vill komma åt.

Genom att införa en tillfällig pandemilag vill man kunna begränsa folksamlingar i bland annat handeln. 

– 2020 räknar med vi med ett bortfall på 1,3 miljarder. Om vi tappar lite till så går vi inte runt, säger Boris Lennerhov, vd på Gekås Ullared.

Det senaste decenniet har Gekås gjort en vinst efter finansnetto på runt 3,4 miljarder.

För att kunna begränsa trängseln i kollektivtrafiken och kunna få till ett maxtal för antalet kunder i butiker, håller regeringen på att utforma en speciell pandemilag. Det rapporterade DN under måndagen. 

– Vi behöver hitta ett sätt att snabbt ta fram en lagstiftning där vi kan vidta åtgärder som vi inte kan göra i dag med smittskyddslagen och ordningslagen. Det har gjorts många jämförelser med köpcenter, badplatser, kollektivtrafik där nuvarande lagstiftning inte träffar, sa socialminister Lena Hallengren till tidningen.

Socialminister Lena Hallengren vill snabbt ta fram en ny lagstiftning.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Har infört begränsningar

Inte sällan har Gekås Ullared lyfts upp som exempel i debatten, när upprörda företrädare från idrottsrörelsen och kultursektorn gett uttryck för sitt missnöje med de begränsningar på 50 personer per evenemang som de tvingas förhålla sig till. 

Det är dock en kritik som Boris Lennerhov, vd för megabutiken, har svårt att ta till sig.

– De flesta som uttalar sig om situationen på Ullared har mig veterligen aldrig varit här. Vi har på eget initiativ infört kraftiga begräsningar. Vi har kapacitet och tillstånd för att ha 8 000 personer i butiken samtidigt, men valt att inte släppa in fler än 3 500 åt gången. Vi har haft mängder med inspektioner och klarat dem utmärkt varje gång, hävdar Lennerhov.

Gekås Ullared. Bilden är tagen innan coronapandemin slog till.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Bortfall i miljardklassen

Ytterligare begränsningar skulle få stora konsekvenser för företagets lönsamhet, fortsätter han:

– 2020 räknar med vi med ett bortfall på 1,3 miljarder. Om vi tappar lite till så går vi inte runt.

Den sammanlagda vinsten efter finansnetto på tio år för Gekås ligger på omkring 3,4 miljarder kronor.

Studerar man Gekås AB:s årsredovisning för 2019 omsatte koncernen drygt 4,6 miljarder kronor och hade en vinstmarginal på 6,25 procent. Det innebär en vinst på 6 kronor och 25 öre på varje omsatt hundralapp. Med en omsättningsminskning på 1,3 miljarder kronor skulle Gekås med samma vinstmarginal som för 2019 göra en vinst efter finansnetto på drygt 209 miljoner kronor.

Boris Lennerhov säger samtidigt att han har förståelse för regeringens planer på att försöka komma till rätta med de stora skillnaderna:

– Jag förstår intentionen och tanken. Det är inte så svårt att begripa att det blir konstigt när man inte får vara mer än 50 personer på Liseberg, men hur många som helst på ett köpcentrum. Men hur man ska lösa det är lurigt att förstå. Man måste bygga det på hur stor kvadratmeterytan är och inte stirra sig blind på ett visst antal människor, säger Lennerhov.

Kund: ”Omöjligt att hålla avstånd”. Inslaget är från juli 2020.