Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bordellmamman drog in miljontals kronor

Den 34-åriga kvinnan döms till fängelse och utvisning. Foto: POLISEN
Dörren till en av lägenheterna. Foto: POLISEN
Ett av rummen där det bedrevs prostitution. Foto: POLISEN

Genom ett kontaktnät i Rumänien fick den 34-åriga kvinnan totalt 16 kvinnor till prostitution i Sverige.

Verksamheten bedrevs i stor skala – i fem lägenheter belägna i Göteborg och Malmö – och omsatte minst två miljoner kronor under några månader.

– Män stod princip i kö för att bli insläppta, säger en person som bodde i närheten av en bordell.

Nu döms bordellmamman till fängelse och utvisning för koppleri.

Den 34-åriga kvinnan har varit den ledande figuren i en prostitutionsverksamhet som pågick mellan september i fjol och mars i år, slår domen från Göteborgs tingsrätt fast.

Under den perioden har hon själv, tillsammans med 16 andra kvinnor i åldrarna 19 till 33, verkat i fem olika lägenheter – tre i Göteborg och två i Malmö. 

Det är 34-åringen som stått på hyreskontrakten och genom kontakter i sitt hemland har hon fått kvinnor från Rumänien att prostituera sig i lägenheterna, bland annat genom att göra utlägg för deras resekostnader till Sverige.

Polisens spanare bevakar en av lägenheterna i Malmö. På bilden har en kund kontakt med en prostituerad kvinna, enligt förundersökningen. Foto: POLISEN

Historien kunde uppdagas när polisen slog till mot en fastighet efter långtgående spaningsverksamhet.

Vittnet: ”Pågick hela dygnet”

I polisens förundersökning framgår det att verksamheten har pågått både dag och natt och att lägenheterna låg i vanliga bostadsområden. Lägenheterna hyrdes möblerade i andra hand under kortare perioder.

En av lägenheterna låg bara ett stenkast från en förskola.

En person som bott i anslutning till en av lägenheterna berättar i polisförhör:

– Det pågick hela dygnet, dagtid och kvällstid. Mest aktivitet var det på nätterna. På helgerna, fredag-lördag kunde stå män på gården som väntade på att komma in. De stod princip i kö för att bli insläppta.

Omsättningen: Två miljoner

I en mikro i lägenheten i Malmö hittades ett block och en bunt sedlar. Foto: POLISEN

Att det var en omfattande verksamhet råder det inga tvivel om, enligt utredningen.

I en av de mer välbesöka lägenheterna kunde polisen genom en 22 dagar lång spaningsinsats konstatera att 176 stycken främmande män var där. Verksamheten drog in 55 000 kronor i veckan. Totalt uppskattar man att verksamheten omsatt minst två miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Massagestudio tros ha använts som bordell

 

För att få kunder till lägenheterna har 34-åringen marknadsfört kvinnorna på olika sexsajter på internet. 

Efter att polisen gjort ett tillslag i de olika lägenheterna kunde 34-åringen frihetsberövas tillsammans med ett flertal medmisstänkta. Hon häktades senare misstänkt för grovt koppleri.

Döms för koppleri

Nu har hon dömts vid Göteborg tingsrätt för koppleri. Påföljden blir fängelse i ett år och tio månader, samt utvisning ur landet i fem år. 

Samtidigt döms två personer i samma härva för medhjälp till koppleri. En tredje person frikänns från koppleri. Ytterligare en person döms för sexköp.

Åklagaren ville att kvinnan skulle dömas för grovt koppleri, medan domstolen menar att brottet bara ”gränsar till att bedömas som grovt”.

Mobiltelefoner som användes vid kundkontakt. Foto: POLISEN

34-åringen erkänner det är hon som hyrt lägenheterna och att hon prostituerat sig i dem, men nekar till att hon ska ha haft en ledande roll i verksamheten. 

– Vi hjälptes åt, vi hjälpte varandra. De hjälpte mig också, säger 34-åringen i ett förhör med polisen.

På frågan om hon rekryterat kvinnor för att jobba i bordellverksamheten svarar 34-åringen så här:

– Det handlar inte om att rekrytera kvinnor. Hon behövde en lägenhet, hon skulle jobba. Vi jobbade där tillsammans för det var bättre för oss. Om vi var fler tjejer hade vi bättre skydd. Vi delade hyran tillsammans, vi gick och handlade. Vi dekorerade huset, allt det här delade vi på.

Domstolen: Organiserat

Domstolens uppfattning är att 34-åringen inte varit ärlig med sin roll i verksamheten. I stället fastlår man att hon haft en ledande roll:

”Sammantaget med dessa exempel ur utredningen är det bevisat att hon haft en överordnad roll i relation till de prostituerade och att hon haft kontroll över och organiserat deras verksamhet”

GT har sökt 34-åringens advokat Magdalena Dinevska för en kommentar, dels via telefon och dels via mejl. GT har också sökt åklagare Thomas Ahlstrand, men inte kunnat nå honom då han befinner sig på semester.

 

LÄS ÄVEN: Polisen varnar – ditt hem kan bli en bordell