Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boråsforskare lade grunden till succén

Carina Hallqvist har skapat flera pokéstops till Pokémon Go.
Foto: Suss Wilén / REBECCA LINDHOLM FOTO

Spelet Pokémon Go har tagit världen med storm.

Boråsforskaren Carina Hallqvist var en av de som la grunden till Pokémon Go med spelet Ingress - och hon har skapat flera av spelets Pokéstops.

– Jag har spelat det sedan 2012. Det är samma spelmotor men i Pokémon Go kan man bara gå runt och fånga de små monstren. För mig räcker det inte som spel betraktat, säger hon.

Carina Hallqvist är doktor i data- och systemvetenskap på Borås högskola. Sedan 2012 har hon spelat och varit med och skapat innehåll till spelet Ingress, en föregångare till Pokémon Go, vilket P4 Sjuhärad tidigare rapporterat om.

I spelet som är ett så kallat" exergame" - av engelskans exercise, träna - rör sig spelaren delvis i verkligheten, precis som i Pokémon. Där spelar man i olika lag och kontrollerar och försöker ta över "portaler".

Carina och de andra spelarna fotade bland annat av konstverk och byggnader, som sedan laddades upp i spelet och blev portaler.

Samma spelmotor

Portalerna har nu blivit så kallade pokéstops i Pokémon Go.

– Vi kan inte göra nya portaler längre. Men de bilderna du ser i Pokémon Go är samma data som kommer från Ingressdatabasen. Det är de bilder vi fotat, säger hon.

Ingress skapades av Niantic, samma skapare som till det nya Pokemonspelet. I grunden är det samma spel, förklarar Carina.

– Det är samma spelmotor och samma databas. Det enda de har byggt ut är att de lagt en annan yta och färg från Google Maps, säger hon.

Spelar du själv Pokémon Go?

– Jag sätter på mobilen ibland för att fånga ytterligare pokémons. Men jag föredrar mitt Ingresspel. Det är alltid på!

Carina Hallqvist menar att Pokémon Go måste utvecklas med fler funktioner och interaktiv användarvänlighet för att inte bara vara en tillfällig fluga som sedan försvinner. I Ingress är du mer aktiv som spelare, spelar ihop med andra och kan själv bidra med material till spelvärlden, berättar hon.

– Men det som är bra med Pokémon Go är att det lockar till att gå ut och röra sig. I båda spelen promenerar folk runt och kanske träffar nya vänner. Det är ett stort plus, säger Carina Hallqvist.