Carina Hallqvist har skapat flera pokéstops till Pokémon Go. Foto: Suss Wilén / REBECCA LINDHOLM FOTO
Carina Hallqvist har skapat flera pokéstops till Pokémon Go. Foto: Suss Wilén / REBECCA LINDHOLM FOTO

Boråsforskare lade grunden till succén

Publicerad

Spelet Pokémon Go har tagit världen med storm.

Boråsforskaren Carina Hallqvist var en av de som la grunden till Pokémon Go med spelet Ingress - och hon har skapat flera av spelets Pokéstops.

– Jag har spelat det sedan 2012. Det är samma spelmotor men i Pokémon Go kan man bara gå runt och fånga de små monstren. För mig räcker det inte som spel betraktat, säger hon.

Carina Hallqvist är doktor i data- och systemvetenskap på Borås högskola. Sedan 2012 har hon spelat och varit med och skapat innehåll till spelet Ingress, en föregångare till Pokémon Go, vilket P4 Sjuhärad tidigare rapporterat om.

I spelet som är ett så kallat" exergame" - av engelskans exercise, träna - rör sig spelaren delvis i verkligheten, precis som i Pokémon. Där spelar man i olika lag och kontrollerar och försöker ta över "portaler".

Carina och de andra spelarna fotade bland annat av konstverk och byggnader, som sedan laddades upp i spelet och blev portaler.

Samma spelmotor

Portalerna har nu blivit så kallade pokéstops i Pokémon Go.

– Vi kan inte göra nya portaler längre. Men de bilderna du ser i Pokémon Go är samma data som kommer från Ingressdatabasen. Det är de bilder vi fotat, säger hon.

Ingress skapades av Niantic, samma skapare som till det nya Pokemonspelet. I grunden är det samma spel, förklarar Carina.

– Det är samma spelmotor och samma databas. Det enda de har byggt ut är att de lagt en annan yta och färg från Google Maps, säger hon.

Spelar du själv Pokémon Go?

– Jag sätter på mobilen ibland för att fånga ytterligare pokémons. Men jag föredrar mitt Ingresspel. Det är alltid på!

Carina Hallqvist menar att Pokémon Go måste utvecklas med fler funktioner och interaktiv användarvänlighet för att inte bara vara en tillfällig fluga som sedan försvinner. I Ingress är du mer aktiv som spelare, spelar ihop med andra och kan själv bidra med material till spelvärlden, berättar hon.

– Men det som är bra med Pokémon Go är att det lockar till att gå ut och röra sig. I båda spelen promenerar folk runt och kanske träffar nya vänner. Det är ett stort plus, säger Carina Hallqvist.

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER