Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boråselever fick vända i dörren

Genrebild.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

På Engelbrektsskolan i Borås stod ledningen i entrén och gav eleverna beskedet om distansundervisning. 

Informationen kom så sent att vissa redan hunnit gå till skolan.

Klockan 07.35 på morgonen fick Bosse Leskinen, rektor för högstadiet på Engelbrektsskolan i Borås, beskedet från utbildningsförvaltningen att alla elever ska ha distansundervisning.

– Vi har fått lite reaktioner från vårdnadshavare om att det var väldigt sent. Men vad ska vi göra? Det är bara att gilla läget, säger han.

Västra Götalandsregionen gick ut med informationen till kommunerna på söndagskvällen.

Redan delvis distans

 Engelbrektsskolan undervisar redan på distans till viss del. Hälften av eleverna är hemma och hälften på plats. Varannan dag byter de plats.

Enligt Bosse Leskinen har flera elever på skolan varit på skidsemester under sportlovet. Han känner även till att några stycken varit i ”soligare länder”. För dem som varit utomlands väntar sju dagars karantän efter sportlovet. Han är kritisk till att eleverna är borta från skolan så pass länge. För deras del är distansen positiv eftersom den betyder att de kan delta i undervisningen.

Han tycker att det var viktigt att införa distansundervisningen direkt på måndagen efter sportlovet och inte vänta med beslutet.

– Det hade förlorat sin funktion om vi tagit in halva skolan första dagen. Om alla träffas och de har smitta är det kört, säger han.

Gäller veckan ut

 Distansundervisningen gäller veckan ut. På Engelbrektsskolan vill man ha besked om eventuell fortsättning senast torsdag för att kunna planera viktiga moment.

– Vi är inne i en bedömningsperiod och ska ha utvecklingssamtal. Vi behöver ha prov eftersom vi skjutit på det, säger Bosse Leskinen.

Trots att situationen är komplicerad ser han det positiva.

– Vi är glada så länge vi har lärare som är friska. Det går inte att ha vikarier och fjärrundervisning, det är jättesvårt.