Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Boråsare pekas ut som terrorledare

Monzer El Hassan från Borås misstänks vara ledare för en terrorcell och jagas av Libanons underrättelsetjänst.

Men bilden är kraftigt överdriven tycker El Hassans kusin.

– Myndigheterna anklagar honom för detta, men de har inte så bra information, säger kusinen till Borås Tidning.

Monzer El Hassan, 23, är bror till de två unga män från Borås som dödades i Syrien i förra året. Bröderna stred för en terrorstämplad rebellgrupp och genomförde för knappt ett år sedan två självmordsdåd mot en vägspärr inne i Syrien, med bara minuters mellanrum.

Den senaste veckan har Libanon drabbats av en rad terrordåd och Monzer El Hassan är sedan en tid efterlyst av den libanesiska underrättelsetjänsten som menar att han är ledare för en terrorcell. Bland annat uppges han ha utrustat terrorister med bombbälten.

– Han har en ond, smart hjärna. Vi stormade hans bostad i Beirut i går men han hann fly innan vi kom fram, har en underrättelsekälla tidigare berättat. 

– Han är kvar i Libanon och vi jobbar för fullt för att lokalisera honom. Vi ska hitta honom, sa källan.

"Han har nyss gift sig"

Men Monzer El Hassans kusin är orolig över 23-åringens säkerhet och menar att bilden av honom är kraftigt överdriven.

– Det var på fyra nyhetskanaler i går. Hans bild och namn visades upp. Men han har varken erfarenhet eller kontakter för att kunna genomföra en sådan sak. Han har nyss gift sig och skulle komma tillbaka till Sverige, säger kusinen till Borås Tidning.

– De har inte så bra information. De vet att han har två bröder, och andra släktingar, som varit inblandade och när de ser att han har samma efternamn blir de misstänksamma.

Monzer El Hassan har bott i Borås i många år - och är nu skriven i Malmö, men enligt utrikesdepartementet är han inte svensk medborgare.