Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Borås stad varnar för covidbluff mot äldre

Rosa Johansson, 99, var en av de första att få vaccinet mot covid-19 i Göteborg i slutet av december: "Ett stort ögonblick"
En person vaccineras mot covid-19.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Borås stad varnar för att bedragare kan försöka lura regionens äldre på pengar genom att ta betalt för coronavaccin.

– Det är en väldigt utsatt målgrupp, som utnyttjas på det mest avskyvärda sätt. Vi ser väldigt allvarligt på det, säger Rangbar Mohammad, säkerhetschef i Borås stad, till SVT Nyheter Väst.

Inom både landet och regionen har det dykt upp signaler om att äldre utsätts för bedrägeriförsök kopplat till vaccinationen. Äldre har blivit uppringda av personer som erbjuder vaccination mot coronaviruset mot betalning – trots att vaccination mot covid-19 är gratis i Sverige.

– Det kan bli förödande konsekvenser. Dels kan man bli av med sina tillgångar, dels får man en känsla av otrygghet, säger Rangbar Mohammad till SVT.

”Riskerna ökar för att bedragare använder sig av vaccin”

Även om ingen i Borås ännu har drabbats av coronabedrägerierna väljer nu Borås stad att gå ut med en varning om att det kan dyka upp falska vaccinsäljare.

– Vi anser att det är viktigt då riskerna ökar för att bedragare använder sig av vaccin och försöker tjäna pengar på det, säger Rangbar Mohammad till SVT.

Den som får hemsjukvård genom Borås stad kommer att vaccineras mot covid-19 av kommunens egna sjuksköterskor. Har man hemtjänst utan hemsjukvård utförs vaccinationen av Närhälsan.

SEM MER: ”Var femte förkylning är covid-19”

Av de coronatester som görs i Västra Götalandsregionen är 20 procent positiva, berättade Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, på regionens pressträff den 13 januari.