Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Borås säger upp största hemtjänstföretaget

Ett 90-tal boråsare berörs då största hemtjänstbolaget sägs upp av kommunen.Foto: Per Pixel Petersson/Borås stad

Till slut var bristerna för stora. 

Nu meddelar Borås stad att de säger upp avtalet med kommunens största hemtjänstföretag - Med omtanke i Sjuhärad AB. 

– Inga kommentarer, säger Klaus Waris, styrelseledamot i bolaget. 

I ett pressmeddelande under torsdagen meddelar Borås stad att ett 90-tal vårdtagare berörs av beslutet. 

De kommer inom kort få brev från kommunen där de uppmanas att välja en annan utförare av hemtjänsten. Avtalet löper ut den 31 mars, enligt Borås stad.

– Som kommun har vi alltid det yttersta ansvaret för att alla får sina beviljade hemtjänstinsatser utförda. Om någon person inte kan eller vill välja en ny utförare så kommer Vård- och äldreförvaltningens hemtjänst att utföra insatserna istället, säger Petronella Billing, enhetschef på myndighet på Vård- och äldreförvaltningen, i ett pressmeddelande. 

Flera brister

Enligt kommunen rör det sig om flera brister som inte åtgärdats i tillräcklig omfattning av bolaget.

Bland annat beskylls bolaget för att inte ha rapporterat in och hanterat olika former av avvikelser i verksamheten korrekt. 

GT ha varit i kontakt med Klaus Waris som i många sammanhang företrädd Med omtanke i Sjuhärad AB. Han är i dag styrelseledamot i bolaget, men är fåordig.

– Jag har inga kommentarer i dag, men jag har haft diskussioner här, säger Klaus Waris.

Enligt kommunens pressmeddelande kommer alla vårdtagare kontaktas personligen av sin biståndshandläggare för att de ska kunna göra ett nytt val av utförare, antingen ett annat privat hemtjänstföretag eller kommunal hemtjänst.

Kallar in advokater

Förra året kunde Borås tidning berätta att Med omtanke i Sjuhärad AB fått underkänt av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att bedriva verksamhet. Det beslutet har bolaget överklagat.

Enligt Borås tidning har bolaget även anlitat advokat för att ogiltigförklara uppsägningen av avtalet med kommunen. Några brister som kan lägga till grund för uppsägning finns inte, menar bolaget.