Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Borås drastiska drag – för att minska utsläppen

Pinocchio-statyn i Borås.Foto: KARL HENRIK EDLUND

Borås ska minska sina koldioxidutsläpp med 16 procent varje år.

Och om tjugo år ska kommunen totalt sett inte ha några utsläpp alls, uppger SVT Nyheter Väst.

– Vi förutsätter att vi ska lyckas. Men jag tror att det blir tufft, speciellt i början, säger kommunalrådet Tom Andersson (MP) till SVT.

Kommunstyrelsen i Borås har antagit en ny klimatbudget och om några veckor ska frågan upp i kommunfullmäktige.

I budgeten har man, rapporterar SVT Nyheter Väst, brutit ner vad det innebär för staden att följa Parisavtalet och därefter lagt upp en plan.

För att den ska följas måste koldioxidutsläppen i kommunen minska med 16 procent varje år, halveras på fyra år – och om tjugo år ska man gå plus minus noll vad gäller utsläpp.

Järfälla var först

Nu börjar den tuffa delen, konstaterar Tom Andersson, miljöpartistiskt kommunalråd.

– Vi ska använda det här underlaget för att ta fram åtgärder. Och vi kommer göra en klimat- och energistrategi som grundas på de här siffrorna, säger han till SVT Nyheter Väst.

Han får frågan hur man ska få gemene man att bidra med sitt.

– Där har vi den svåra delen. Det som Borås stad själv kan göra är den lätta delen att påverka. Men när det gäller konsumtionsutsläpp av privatpersoner så är det inte så lätt för kommunen att påverka. Det handlar om att samhället i stort måste ställa om, svarar Tom Andersson.

SVT rapporterar att totalt 14 kommuner och nio regioner eller län tagit fram en koldioxidbudget tillsammans med Uppsala universitet. Fem till är i startgroparna. Först ut var Järfälla.