Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Borås högskola satsar på en ny 3D-scanner

Den nya 3D-scanner som Borås högskola ska köpa kan ta alla kroppsmått på bara sekunder och sedan får man fram en avbildning av den scannade kroppen i 3D på datorn.
Foto: Stephan Berglund

Högskolan i Borås har storslagna planer som nu kommer bli verklighet.

En 3D-scanner för 375 000 kronor ska köpas in och planeras kunna tas i bruk till våren, skriver bt.se.

– Du tar av dig och ställer dig där i dina underkläder, och sedan får man ut en avatar av sig själv med alla måtten, säger universitetsadjunkten Niina Hernandez till tidningen.

Alla mått på samma gång – det är inte illa när man arbetar på Textilhögskolan i Borås och till våren kommer sannolikt att detta bli en möjlighet.

Niina Hernandez, universitetsadjunkt på högskolan, beviljades nämligen 370 000 kronor från Stiftelsen Svensk Textilforskning för att köpa in en 3D-scanner. Denna kan ta alla kroppsmått på bara sekunder och sedan får man fram en avbildning av den scannade kroppen i 3D på datorn.

Det finns flera användningsområden för scannern men bland annat blir det lättare att designa plagg då du redan i datorn kan testa hur det sitter och hur plagget fungerar i rörelse, skriver bt.se.

Testar rörelse

– Man ska kunna scanna i olika positioner också, så om man designar en skidjacka ska man kunna prova hur den ser ut när man rör sig som en skidåkare, säger Niina Hernandez till tidningen.

Den nya 3D-investeringen kommer dock inte ge allt för detaljrika avatarer på de som går in och låter sig scannas. Det finns scannrar som skulle kunna avbilda vartenda litet hårstrå men på Textilhögskolan ska den bara vara detaljrik nog för sitt ändamål.

– Jag skulle säga att du kanske känner igen dig själv, men oftast används det i forskningssammanhang där man får skriva på olika sekretessavtal om hur datan ska användas, säger Niina Hernandez till bt.se.