Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Borås djurpark avlivar fullt friska lejonungar

År 2014 föddes Kiara, Kovu och Banzai. De har alla tre avlivats, enligt SVT Nyheter Väst. Här syns två av syskonen när de var nyfödda.Foto: Borås djurpark/pressbild
Kiara, Kovu och Banzai när de för första gången fick vara ute i hägnet.Foto: Borås djurpark/pressbild

På Borås Djurpark har det fötts 13 lejonungar de sex senaste åren.

Av dem har nio avlivats – trots att de var fullt friska, visar en granskning av SVT Nyheter Väst.

– Vi var tvungna att ta bort några djur, säger djurparkens vd Bo Kjellson.

De hette Rafiki, Nala, Sarabi och Simba. De var små, söta lejonungar som Borås Djurpark stolt kunde presentera för omvärlden efter deras födelse våren 2012.

Men nu finns de inte mer.

 

LÄS MER: Tre nytillskott med klös på Borås djurpark

 

Enligt dokumentation som SVT Nyheter Väst har tagit del av så blev de fyra friska lejonen avlivade bara något år efter att de såg dagens ljus.

– Vi hade försökt att avyttra dem till andra djurparker under en längre tid, men tyvärr fanns det ingen djurpark som kunde ta emot dem. Då aggressionerna blev för stora i gruppen var vi tvungna att ta bort några djur och då blev det de, säger Bo Kjellsson, Borås djurparks vd, till SVT Nyheter Väst.

Bo Kjellson, vd på Borås djurpark.Foto: SVT Nyheter Väst

Förklaringen: Överskottsdjur

Efter det har ytterligare fem lejonungar – bland andra Kiara, Kovu och Banzai – gått samma öde till mötes. 

De anses vara "överskottsdjur" enligt dokument från djurparken.

 

LÄS MER: Lejonungarnas första lekstund utomhus i Borås djurpark

 

– Det går inte att säga generellt vad ett överskottsdjur är men det är ett djur som av en eller annan anledning inte passar in i vår kollektion. Detta är egentligen ett resultat av ett gott avelsarbete, säger Bo Kjellson.

Foto: Borås djurpark/pressbild

Fyra lejonungar föddes

De senaste nytillskotten var Potter, Weasley, Granger och Dolores, som föddes för lite drygt ett år sedan. Senast under gårdagen, tisdag eftermiddag, avlivades två av dem – Potter och Weasley – enligt SVT. De två andra har placerats på djurpark i England.

– De är fantastiskt gulliga, berättade zoologen Daniel Roth efter att de fyra kommit till världen.

Potter, Weasley, Granger och Dolores, varav två av dem avlivades under tisdagen.Foto: BORÅS DJURPARK

Sex veckor senare, efter att de för första gången varit ute i hägnet, berättade han:

– De hade fullt sjå med att ta sig fram över stock eller sten. De kollar väldigt mycket på hur mamma gör, de är ganska små och det är svårt för dem att ta sig fram.

Vad händer med nya ungarna?

Bo Kjellsson sa så här till SVT om ungarnas framtid innan det kom fram att två alltså avlivats så sent som i går. 

– Det får tiden utvisa. I dagsläget fungerar gruppen men det kan bli så att några av dem blir överskottsdjur och vi försöker placera dem någon annanstans. Det kan faktiskt bli så att vi blir tvungna att avyttra dem, säger Borås djurparks vd i inslaget.

Helena Pedersen, forskare som har studier djurparker och deras förhållningssätt till djur, är  starkt kritisk till djurparkens förklaringar kring varför de avlivar friska djur. 

– Det är en ekonomisk verksamhet som djurparkerna bedriver och de är beroende av att få in intäkter. Jag tror att alla som jobbar i djurpark vet att det som drar folk är djurungarna. Och vad som sedan händer med djuren när de växer upp är en annan fråga, säger hon till SVT Nyheter. 

Hon är inte den enda som är kritisk. I sociala medier är det fler som varit kritiska mot djurparken. 

"Hej då, Borås djurpark! Stämmer detta hoppas jag att ingen någonsin sätter sin fot där framöver", skriver en användare på Twitter. 

Även på deras Facebook-sida har det kommit in en del kritiska kommentarer:

"Detta trodde jag inte om er, har alltid sett er som en bra djurpark och besökt er flera gånger som liten och senast 2012, och så dödar ni djuren!!! Nej bättre och sälja dom till andra djurparker sen??! Alltså hur tänker ni 😡😡 blir så arg och ledsen😢", skriver en användare. 

Av de 13 lejon som fötts på Borås djurpark de senaste sex åren är det alltså bara två som är i livet i dag. Förutom de nio som blivit avlivade har två dött en naturlig död.

Överskottsdjur

Djurparker använder sig ofta av benämningen överskottsdjur för att beskriva e djur som djurparken av olika skäl inte kan ha kvar. 

 

– Det går inte att säga generellt vad ett överskottsdjur är men det är ett djur som av en eller annan anledning inte passar in i vår kollektion. Detta är egentligen ett resultat av ett gott avelsarbete, säger Bo Kjellson som är VD på Borås djurpark, till SVT Nyheter.