Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Borås äldreboenden färdigvaccinerade

Då kan vi se effekten av vaccineringen mot corona
På Borås äldreboenden är det omkring 850 personer som fått sin andra dos coronavaccin. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Samtliga äldre på Borås äldreboenden har erbjudits två doser coronavaccin.

Men trots detta finns smittan på två av kommunens äldreboenden, enligt Borås tidning.

– Faran är inte över. Vi fortsätter att vara på vår vakt, säger Anna-Clara Ringnes, chef för Borås äldreboenden, till tidningen.

Det är omkring 850 personer som blivit färdigvaccinerade på Borås stads 17 äldreboenden och bara ett fåtal personer har tackat nej till vaccin.

Trots vaccinationerna har två boenden konstaterat smitta i veckan, dock ska det vara mindre utbrott.

– Smittoläget är väldigt skört och kan ändra sig inom loppet av en timme, det speglar samhällsspridningen. Man har inte fullgott skydd förrän efter två veckor och därför ändrar vi inga rutiner nu utan jobbar på precis som tidigare, säger Anna-Clara Ringnes till BT.

”En stor rädsla”

Enligt Anna-Clara Ringnes är personalen mycket lättad över att vaccineringen är klar

– Det har varit stora påfrestningar för personal när vi haft smittoutbrott, det har inneburit en stor rädsla. Varje medarbetare har gjort sitt yttersta för att smittan inte ska komma in, när den ändå har gjort det så har det känts som ett nederlag. Alla har gjort allt de kan för att skydda de äldre, säger hon till Borås tidning.

Hittills har få rapporter kommit in om biverkningar och de som kommit in har inte varit allvarliga, enligt Anna-Clara Ringnes.

Ska se över rutinerna

Borås stad ska nu se över besöksrutinerna på kommunens äldreboenden – med förhoppningen att det ska se annorlunda ut efter påsk.

– Vi vill ju skydda vår personal, de personer som inte vaccinerats och andra besökare. Vi kommer att ta hjälp av smittskydd och Folkhälsomyndigheten för att se om vi kan förändra våra rutiner på något vis framöver, säger Anna-Clara Ringnes.

Dottern fick ny sjukdom efter covid-19 – händer och fötter blev blå