Bonde sköt ihjäl attackerande björn

Publicerad

Björnen gick till attack mot bondens kor.

Då sköt han ihjäl den.

– Björnen hade tidigare angripit en av gårdsägarens kalvar, säger Bjarne Andersson, inre befäl vid polisen i Värmland.

Bonden hade tidigare tvingats offra en av sina kalvar för den 140 kilo tunga och 180 centimeter långa björnen som rörde sig i trakterna kring hans gård i Lekvattnet utanför värmländska Torsby.

– Han gick ut och försökte skrämma bort björnen, men då gick den till attack mot en av hans kor, säger Bjarne Andersson.

"Sköt ihjäl björnen"

När han vid 20-tiden under torsdagskvällen såg björnen i kohagen igen fick han nog. När han såg attacken tog han fram ett gevär.

– Sedan sköt han själv ihjäl björnen, och ringde polisen, säger Bjarne Andersson.

Efter att polis larmats platsen har en förundersökning om grovt jaktbrott inletts, men polisens pressinformatör Tommy Lindh förklarar att bonden kan vara lugn. En sådan utredning hör nämligen till arbetsrutinerna i fall som detta.

– Det är något som görs rutinmässigt vid sådana här händelser. Sedan får utredningen visa om något brottsligt skett, man får skjuta rovdjur vid angrepp om det inte går att skrämma bort dem, säger han till Nya Wermlands-Tidningen.

Bonden själv är mycket förtegen om sitt jaktbyte.

Men det måste väl kännas skönt att korna är oskadda, och att du lyckades skjuta björnen?

– Nej. Jag tycker att det här är tråkigt, säger han till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER