Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bonde dödade 53 får
– med en hagelbössa

SKÖT FÅR MED HAGELBÖSSA. En 41-årig bonde i Varberg åtalas efter att ha skjutit 53 får med en halgebössa. Fåren på bilden har inget med bonden eller åtalet att göra. Foto: Ludvig Thunman

Den 41-årige Varbergsbonden dödade 53 får - med en hagelbössa.

De sköts i bland annat halsar och lungor.

Mannen åtalas nu för djurplågeri.

En 41-årig man i Varberg står nu åtalad i tingsrätten efter att ha avlivat 53 får - på ett sätt som inte följer föreskrifter och allmänna råd och slakt och avlivning av djur.

Mannen valde nämligen att döda fåren med en hagelbössa - och sköt 53 får i bland annat halsar, lungor och buk. Han har därefter inte heller använt sig av avblodning eller annan metod för att säkerställa att djuren dött.

Enligt Emma Kjellerup, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Halland, får man avliva får med kulgevär. Djuren ska då skjutas i bröstet.

– Men den här mannen har använt hagel som man inte får använda, det splittrar ju sig väldigt mycket. Då vet man inte hur lång tid det har tagit innan djuren har dött, säger hon.

"Otillbörligt lidande"

Enligt stämningsansökan har fåren utsatts för "otillbörligt lidande", något som styrks av en veterinär vid länsstyrelsen i Halland bedömt obduktionsresultatet. Enligt Emma Kjellerup vid länsstyrelsen kan lidandet ha blivit stort just eftersom mannen träffade fåren i bland annat halsar och lungor.

– Skjuter man hejvilt in i en flock så vet man ju inte var man träffar. Mannen har ju träffat på ställen som inte varit direkt dödande skott. Om det har dröjt innan djuren förlorat medvetandet så har de utsatts för lidande, säger hon.

Den 41-årige Varbergsbon åtalas för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.