Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bonddottern Elins vädjan efter torkan

Elin Strandberg blev upprörd över torkan och bestämde sig för att göra något.
Foto: Privat
Elin tillsammans med sin pappa Andreas Strandberg.
Foto: Privat

Det torra vädret slår hårt mot Sveriges lantbrukare. 

Sextonåriga Elin Strandberg, som är uppvuxen på en bondgård, bestämde sig för att försöka påverka och skickade ett numera uppmärksammat mejl till kommunen.

– En blir ju jätteorolig. Det är kris, säger Elin.

Elin Strandberg är dotter till mjölkbonden Andreas Strandberg och uppvuxen på bondgården i Gunnarskog i Arvika kommun. 

– Jag var fyra år när vi flyttade vi till bondgården och skaffade djur, men pappa har arbetat med kor sedan jag föddes, berättar Elin.

Hon har sett på nära håll hur torkan påverkat djuren.

– Det är helt gult på gärdarna, inte ens hästarna kan vara ute och beta. Då det är kris. En blir ju jätteorolig. Vi har inte behövt slakta än, men det ligger väldigt nära. När man ser hur vädret blir framöver nu så är det oundvikligt, säger hon.

"Fruktansvärt orolig"

Elin bestämde sig för att ta saken i egna händer och göra något - och skickade ett mejl till Arvika kommun, vilket NWT först skrev om:

”Som ni säkert redan vet så är det kris just nu. Det kommer inte finnas någon mat till djuren i vinter och det innebär att vi behöver slakta våra kor. Det är riktigt sorgligt faktiskt.”

I mejlet skriver hon vidare:

”Jag är 16 år och är fruktansvärt orolig för att min far ska förlora sitt jobb på grund av denna torkan som troligtvis bara är i år. Jag skulle gärna gå in i diskussion om varför ni bör köpa in svenskt kött till skolor och andra ställen”.

Hon berättar att hon varit engagerad i djur och miljö länge och helt enkelt kände att hon inte kunde vara tyst längre.

– Jag tänkte ”nu är det dags”. Folk måste förstå att vi måste köpa svenskt kött i vinter, det behövs nu. Då tänkte jag att kommunen kan köpa svenskt när de köper in till skolor, ålderdomshem och alla ställen de köper in kött till. Det behövs nu.

Kommunen: "Helt rätt"

Bara någon dag senare fick Elin svar från Andreas Sjöblom som är enhetschef på måltidsservice i Arvika kommun.

– Jag tycker att det är helt rätt, det klart att det ska köpas så mycket svenskt som möjligt. Sedan tror jag att kommuner i allmänhet är ganska bra på det. Det behöver nog komma ut även till privata konsumenter, tror jag, säger Andreas Sjöblom till Aftonbladet.

Han berättar även för tidningen att kommunens skolor och grundskolor i dagsläget redan serverar cirka 70 procent svenskt kött och nötköttet är 100 procent svenskt. 

Efter mejlet har Elin fått mycket uppmärksamhet och vill nu fortsätta påverka.

- Jag vill att alla ska köpa svenskt kött i vinter och framöver, för alltid. Folk ska verkligen förstå att det är dags om man inte redan gör det, säger hon.


LÄS ÄVEN: Mitt under extremtorkan – hötjuvar stal ett helt fält