Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stor insats med bombskyddet – letar kemikalier hos misstänkt

Bombskyddet är åter på plats för undersökningar i en fastighet i Uddevalla Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Bombskyddet är åter på plats för undersökningar i en fastighet i Uddevalla där polisen hittat farliga kemikalier. 

Sedan i lördags sitter ägaren till fastigheten anhållen misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– De behövs göras en mer grundlig undersökning. Man är inte helt på det klara med vad som finns där, säger åklagare Daniel Edsbagge.

Under lördagen greps en man i Uddevalla kommun av polis efter ett stort pådrag. Mannen har anhållits på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Efter gripandet spärrade polisen av den misstänkte mannens fastighet och nationella bombskyddet skickades till platsen för att undersöka de kemikalier som påträffats i fastigheten.

– Vi hittade någon form av pulver där, och nationella bombskyddet har varit på plats utan att kunna säga vad det är och vi inväntar en mer detaljerad undersökning på måndagen, sa Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst, i inledningsskedet.  

Farliga ämnen i fastigheten

Under måndagen är bombskyddet återigen på plats.

– De behövs göras en mer grundlig undersökning. Man är inte helt på det klara med vad som finns där. Det räcker inte med att bara ta saker i beslag utan vissa saker måste också undersökas på plats, säger åklagare Daniel Edsbagge.

Vad är det man har hittat? 

– Olika ämnen och kemikalier som vi misstänker kan vara farliga. Det är inga saker som hör hemma i ett vanligt svenskt hem, säger Daniel Edsbagge.

Mannen fortsatt anhållen

Bombskyddets undersökningar väntas fortsätta under resten av måndagen. 

– Han kommer att fortsätta sitta anhållen. Imorgon kommer han förhöras ytterligare. Han nekar till brott, säger Daniel Edsbagge.

Under tisdagen begärdes den misstänkte mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Under tisdagskvällen kunde dock SVT Nyheter Väst avslöja att den anhållne mannen tidigare dömd för en rad brott. Bland annat ska han 2004 ha dömts till skyddstillsyn efter att ha ofredat en kvinna han haft en relation med. 2007 dömdes han till rättspsykiatrisk vård efter att ha hotat poliser och åklagare i deras hem och på arbetsplatser.

Efter att ha konfronterats med mannens kriminella förflutna, säger Daniel Edsbagge så här till SVT Nyheter Väst:

–  Nej, det ligger så långt tillbaka i tiden så det är inget vi kan åberopa i det här fallet, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!