Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bombnazisternas domar står fast

Nazisterna Anton Thulin, Viktor Melin och Jimmy Jonasson väljer att inte överklaga fängelsedomarna efter bombserien i Göteborg.
Månaderna före bombserien inleddes åkte Anton Thulin och Viktor Melin till ett paramilitärt träningsläger utanför St Petersburg.
Foto: POLISEN
Viktor Melin är bombhärvans huvudman, tidigare kampgruppschefen för Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg, NMR.
Foto: POLISEN
Säkerhetspolisens spanare fångade Viktor Melin och Anton Thulin på bild dagarna före det att en bomb briserade som skadade en städare mycket svårt.
Foto: Säkerhetspolisen

De mångåriga fängelsestraffen för nazisterna Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin står fast. 

Ingen av de tre tidigare aktivisterna i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, väljer att överklaga de uppmärksammade bombdomarna till Högsta domstolen.

– Det har varit en tuff tid på häktet, säger den tidigare nazistledaren i Göteborg Viktor Melins advokat Michael Hansson apropå att de inte valt att gå vidare.

Det var i januari som GT kunde avslöja att en lokal nazistledare som fram till hösten var kampgruppschef för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Göteborg anhållits misstänkt för ett bombattentat.

Men utredningen svällde och omfattade till slut tre hemmagjorda bomber och lika många aktivister med band till NMR.


LÄS MER: Hovrätten dömer Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin 


● I november 2016 briserade en bomb utanför vänsterlokalen Syndikalistiskt forum, på Övre Husargatan i Linnéstaden

● I början av januari skadades en städare mycket svårt vid arbetet vid ett flyktingboende i Högsbo. En bomb briserade då han skulle slänga en plastpåse i en container på Axel Adlers gata.

● I slutet av januari påträffas den tredje hemmagjorda bomben. Denna var intakt och låg några meter från en flyktingbostad inne på Lilleby Camping på Torslanda men hittades innan den han hann brisera.


LÄS MER: Stränga straff i uppmärksammade nazistmålet 


Viktor Melins advokat: "Tuff tid i häktet"

– Jag är väldigt nöjd med omständigheten att hovrätten köper det resonemang vi framfört hela tiden kring attentatet vid Övre husargatan och det försök till attentat som skedde vid Lilleby camping, det vill säga att det är fråga om attentat med politiska förtecken, sa åklagaren Mats Ljungqvist i samband med att hovrätten avkunnade sin dom.

– Det tycker vi är en viktig markering, det finns en politisk kontext till det här målet. 

Hovrätten dömde Viktor Melin till sex och ett halvt års fängelse för delaktighet i två av tre politiskt motiverade bombdåd i Göteborg, dådet mot vänsterlokalen i Linnéstaden och bomben som hittades vid campingen på Hisingen.

Viktor Melins medåtalade tidigare organisationskamrat Jimmy Jonasson dömdes till två och ett halvt års fängelse och Anton Thulin till ett år och tio månaders fängelse. 

De har i princip nekat till all inblandning i bombserien, men nu väljer alltså ingen att få sin sak prövad i Högsta domstolen.

– Vi har inte överklagat. Det har varit en tuff tid på häktet i och med att Kriminalvården belagt honom med restriktioner. Han har suttit isolerad från andra, säger Viktor Melins advokat Michael Hansson på frågan varför man inte gått vidare med en överklagan.


LÄS MER: Här är NMR-aktivisterna som greps i Göteborg


Nöjd med domen

Jimmy Jonassons advokat Thomas Håkansson bekräftar att de inte heller valt att överklaga, men vill inte kommentera beslutet. 

Den tredje åtalade, Anton Thulins advokat Svend B Christiansen har vi försökt nå – men utan resultat. 

Åklagaren Mats Ljungqvist har tidigare meddelat att han inte har för avsikt att överklaga.