Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bombnazisterna kvar i häkte

Foto: POLISEN

Två av de bombåtalade nazisterna i Göteborg blir kvar i häkte i väntan på dom.

Det meddelar hovrätten nu på torsdagsmorgonen. 

Domen, där åklagaren yrkat på betydligt högre straff, i det uppmärksammade målet mot tre män för en serie bombdåd i centrala Göteborg kommer den 22 september.

Huvudmannen i det stora bombåtalet mot tre nazister i Göteborg, Viktor Melin, får stanna kvar i väntan på hovrättens dom. Även den 50-årige Jimmy Jonasson får sitta kvar.

Det meddelar hovrätten nu på morgonen efter att rätten haft ett första möte.

Viktor Melin och Jimmy Jonassons dömdes i tingsrätten till åtta och ett halvt respektive fem års fängelse och har krävt att bli friade. Den tredje åtalade, Anton Thulin, dömdes av tingsrätten till ett och ett halvt års fängelse och har inte suttit häktad under förhandlingarna. Alla tre har ett flera år långt engagemang inom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen bakom sig. 

Viktor Melin var under en tid lokal ledare för Nordiska motståndsrörelsen, så kallad kampgruppschef, i Göteborg. I dag säger han sig ha lämnat organisationen.

Den paramilitära militärutbildningens ledare Denis Gariev fångas på bild tillsammans med Ryska Imperiska Rörelsens ledare Stanislav Vorobjev, vänster, på Nordiska motståndsrörelsens Norden-dagar i september 2015. Foto: / ......

Militärtränades i Ryssland

Anton Thulin och Viktor Melin har, enligt Säkerhetspolisens uppgifter i utredningen, militärtränats av en paramilitär gruppering Partizan utanför St Petersburg några månader innan bombserien inleddes i november 20016 med ett attentat mot vänsterorganisationen Syndikalistiskt forums lokaler i centrala Göteborg.

Under tisdagen kunde vi tillsammans med tidningen Expo avslöja att alla de tre åtalade mött ledaren för Partizan, Denis Gariev, på ett internt möte i Nordiska motståndsrörelsens regi hösten 2015. Mötet ägde rum på en bondgård utanför Skara och Gariev ingick i den antisemitiska och fascistiska Ryska Imperiska Rörelsens delegation.

Åklagaren vid riksenheten för säkerhetsmål, Mats Ljungqvist, meddelade efter rättegången avslutades under onsdagen att han yrkat på strängare straff för huvudmannen Viktor Melin. I grunden handlar det om att bedöma bomben som briserade utanför ett flyktingboende i Västra Frölunda strax efter nyår som mordförsök.

En städare skadades mycket allvarligt då bomben briserades utanför ett flyktingboende i Västra Frölunda i januari. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fick båda benen lemlästade

En städare på boendet fick båda benen lemlästade i samband med att en soppåse briserade i handen på honom då han skulle göra sitt jobb och slängde påsen i en container. Han kommer troligtvis aldrig helt kunna återställas, enligt läkemedelsrapporter som lämnats in till rätten.

Enligt åklagaren har männen visar likgiltighet inför andra människors liv då de placerade en mycket kraftig hemmagjord bomb i en sopsäck inne på flyktingboendet.

De tre männens advokater har lagt fram en del ny bevisning inför hovrättens förhandlingar. Bland annat har ett nytt vittne kallats för att berätta om det sprängmedel som Jimmy Jonasson hade hemma hos sig och som åklagaren menar har använts till bomberna.

Domen beräknas till den 22 september.