Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bombhot via telefon mot Göteborgs moské

Vid 20.00-tiden under fredagskvällen ringde en person till informationsansvarige för Göteborgs moské Mohammad El-Alti och sa: "I kväll smäller det".
Foto: Robin Aron
Faraj Semmo, ordförande för Göteborgs unga muslimer.
Foto: Robin Aron
"Det är väldigt obehagligt. Vi har poliser som patrullerar utanför moskén", säger Mohammad El-Alti.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Göteborgs moské på Hisingen utrymdes på fredagen efter ett bombhot.

Vid tillfället befann sig cirka 120 personer i lokalen för att lyssna på en föreläsning.

– Det är väldigt obehagligt, säger Mohammad El-Alti, presstalesperson.

Vet du mer? Tipsa GT!

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till GT direkt!

Kontakta redaktionen på tips@gt.se eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.

Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen hittar du här!

Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 031-725 90 01.

Vid 20.00-tiden under fredagskvällen ringde en person till informationsansvarige för Göteborgs moské på Hisingen, Mohammad El-Alti och sa: "I kväll smäller det i Moskén".

Moskén larmade polisen och utrymde lokalerna. Enligt Mohammad El-Alti befann sig cirka 120 personer i lokalen för att lyssna på en föreläsning.

– Det är väldigt obehagligt. Vi ser allvarligt på hoten och därför anmälde vi till polisen så de får göra sin bedömning, säger Mohammad El-Alti.

Det var framför allt unga personer som befann sig i moskén för delta i fredagsaktiviteter – men de skickades hem efter telefonhotet.

– De brukar sitta kvar hela kvällen, men vi förstod att det var allvarligt och var tvungen att skicka hem dem, säger Faraj Semmo, ordförande Göteborgs unga muslimer.

"Inte chans till verkställighet"

Polisen i Göteborg har ingen information om att moskén skulle ha blivit utrymd men man har varit på platsen och meddelar att stämningen var lugn.

Mohammad El-Alti, informationsansvarig för Göteborgs moské.
Foto: Björn Larsson Rosvall / Tt

– Det bedömdes som att det inte fanns någon chans för verkställighet. Patrullen lämnade platsen efter att ha pratat med de ansvariga på plats, säger Ulf Lörstad, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland.

Polisen har upprättat en anmälan gällande grovt olaga hot mot grupp.

När GT besökte Göteborgs moské vid 22.00-tiden var det en lugn stämning utanför bönelokalen. Men att polisen inte var på plats tyckte många var synd.

– De har sagt att de ska patrullera, men de har inte synts till trots att det är ett bombhot, säger Faraj Semmo, ordförande för Göteborgs unga muslimer.

"Många känner oro"

Han menar att det finns en stor bland muslimer i allmänhet.

– Många muslimer känner av en oro och vår imam får hot i brevlådan. Det är väldigt tragiskt. Moskéerna har börjat öka säkerheten, säger Faraj Semmo.

Tidigare utsatt för hot

Under lördagseftermiddagen skickade Göteborgs moské ut ett pressmeddelande angående bombhotet:

"Moskén fördömer detta hot och alla hot och förstörelse av moskéer i Sverige. Moskén har mottagit många individer som visat sitt stöd för moskén och speciellt företrädare från Svenska kyrkan".

De skriver även att moskén blivit kontaktad av politiker från olika partiläger som vill agera för att trygga säkerheten kring Göteborgs moské.