Det bombhotade planet. Foto: Tom Onslow-ColeDet bombhotade planet. Foto: Tom Onslow-Cole
Det bombhotade planet. Foto: Tom Onslow-Cole
Inifrån ett av planen som inte får lyfta.Inifrån ett av planen som inte får lyfta.
Inifrån ett av planen som inte får lyfta.
GT:s Sofia Dahlström på Landvetter.GT:s Sofia Dahlström på Landvetter.
GT:s Sofia Dahlström på Landvetter.
Många inställda avgångar och ankomster.Många inställda avgångar och ankomster.
Många inställda avgångar och ankomster.
All flygtrafik är för närvarande avstängd från flygplatsen – och det hotade planet har evakuerats.All flygtrafik är för närvarande avstängd från flygplatsen – och det hotade planet har evakuerats.
All flygtrafik är för närvarande avstängd från flygplatsen – och det hotade planet har evakuerats.
All flygtrafik är för närvarande avstängd från flygplatsen – och det hotade planet har evakuerats.All flygtrafik är för närvarande avstängd från flygplatsen – och det hotade planet har evakuerats.
All flygtrafik är för närvarande avstängd från flygplatsen – och det hotade planet har evakuerats.
Inifrån planet igen.Inifrån planet igen.
Inifrån planet igen.
Landvetters flygplats. Foto: Jan WiridenLandvetters flygplats. Foto: Jan Wiriden
Landvetters flygplats. Foto: Jan Wiriden

Bombhot mot Landvetter

Publicerad

Ett SAS-plan från London på väg till Arlanda fick nödlanda på Landvetter efter ett bombhot.

All flygtrafik stängdes av och plan fick varken landa eller lyfta – och det hotade planet har evakuerats.

– Vi fick information om hotet medan planet var i luften, säger Catherine Sandegren, presskontakt på SAS.

Först vid 13-tiden var flygtrafiken i gång helt och hållet.

Larmet om ett bombhot mot flygplanet inkom på fredagsförmiddagen. Polisen meddelar att hot mot det aktuella planet inkommit på sociala medier och att hotet bedömdes som trovärdigt.

Landvetter flygplats höll därför stängt – inga plan fick lyfta eller landa på flygplatsen. En massiv polisinsats har inletts på planet och polisen tar hotet på största allvar.

– Vi har blivit informerade om att det är en händelse som är kopplat till någon typ av bombhot, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Kommer från London

Planet kommer från London. Det tillhör SAS och ombord fanns 72 personer, varav fem i besättningen. Enligt Catherine Sandegren på SAS pressjour har planet fått nödlanda på väg till Arlanda.

– Vi fick information om hotet medan planet var i luften. Då gjorde vi enligt rutinerna och landade på närmsta flygplats. Landningen var helt odramatisk, säger Catherine Sandegren.

"Vi är alla i säkerhet och har kommit av planet. Stor applåd till piloterna och flygvärdinnorna som höll sig kalla", skriver en person som ska ha suttit på planet på Twitter.

Bomtekniker kallades till platsen och polisen inledde en så kallad särskild händelse.

– Vi åkte ett tiotal enheter till Landvetter, säger Anders Lundblad, stabschef på räddningstjänsten Storgöteborg.

"Debriefing i terminalen"

Strax innan elva-tiden meddelade polisen att alla personer ombord på det aktuella planet var evakuerade. Det stod då på ett säkerhetsavstånd till byggnaderna på flygplatsen.

– Bombteknikerna förbereder sitt arbete, men det är inte ett arbete man kan snabba på. Det tar lite tid i att forska kring omständigheterna, säger Stefan Gustafsson hos polisen.

Först vid klockan 13 fick plan landa och lyfta igen meddelade Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia. Och när den tekniska undersökningen avslutades hade inget misstänkt föremål hittats.

Personerna som befann sig på det hotade planet tas om hand på flygplatsen.

– I första hand handlar det om att ge information och ge dem möjlighet att ställa frågor. Kaptenen kommer i samarbete med polisen ha en debriefing i terminalen, säger Catherine Sandegren.

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot mot grupp och har vidtagit brottsutredande åtgärder tillsammans med internationella rättsutredande enheter.

Ärendet utreds av Göteborgspolisen och man söker nu efter gärningsmän. Det finns i nuläget ingen misstänkt.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER