Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bombhot mot Landvetter

Det bombhotade planet.
Foto: Tom Onslow-Cole
Inifrån ett av planen som inte får lyfta.
GT:s Sofia Dahlström på Landvetter.
Många inställda avgångar och ankomster.
All flygtrafik är för närvarande avstängd från flygplatsen – och det hotade planet har evakuerats.
All flygtrafik är för närvarande avstängd från flygplatsen – och det hotade planet har evakuerats.
Inifrån planet igen.
Landvetters flygplats.
Foto: Jan Wiriden
1 / 9

Ett SAS-plan från London på väg till Arlanda fick nödlanda på Landvetter efter ett bombhot.

All flygtrafik stängdes av och plan fick varken landa eller lyfta – och det hotade planet har evakuerats.

– Vi fick information om hotet medan planet var i luften, säger Catherine Sandegren, presskontakt på SAS.

Först vid 13-tiden var flygtrafiken i gång helt och hållet.

Larmet om ett bombhot mot flygplanet inkom på fredagsförmiddagen. Polisen meddelar att hot mot det aktuella planet inkommit på sociala medier och att hotet bedömdes som trovärdigt.

Landvetter flygplats höll därför stängt – inga plan fick lyfta eller landa på flygplatsen. En massiv polisinsats har inletts på planet och polisen tar hotet på största allvar.

– Vi har blivit informerade om att det är en händelse som är kopplat till någon typ av bombhot, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Kommer från London

Planet kommer från London. Det tillhör SAS och ombord fanns 72 personer, varav fem i besättningen. Enligt Catherine Sandegren på SAS pressjour har planet fått nödlanda på väg till Arlanda.

– Vi fick information om hotet medan planet var i luften. Då gjorde vi enligt rutinerna och landade på närmsta flygplats. Landningen var helt odramatisk, säger Catherine Sandegren.

"Vi är alla i säkerhet och har kommit av planet. Stor applåd till piloterna och flygvärdinnorna som höll sig kalla", skriver en person som ska ha suttit på planet på Twitter.

Bomtekniker kallades till platsen och polisen inledde en så kallad särskild händelse.

– Vi åkte ett tiotal enheter till Landvetter, säger Anders Lundblad, stabschef på räddningstjänsten Storgöteborg.

"Debriefing i terminalen"

Strax innan elva-tiden meddelade polisen att alla personer ombord på det aktuella planet var evakuerade. Det stod då på ett säkerhetsavstånd till byggnaderna på flygplatsen.

– Bombteknikerna förbereder sitt arbete, men det är inte ett arbete man kan snabba på. Det tar lite tid i att forska kring omständigheterna, säger Stefan Gustafsson hos polisen.

Först vid klockan 13 fick plan landa och lyfta igen meddelade Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia. Och när den tekniska undersökningen avslutades hade inget misstänkt föremål hittats.

Personerna som befann sig på det hotade planet tas om hand på flygplatsen.

– I första hand handlar det om att ge information och ge dem möjlighet att ställa frågor. Kaptenen kommer i samarbete med polisen ha en debriefing i terminalen, säger Catherine Sandegren.

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot mot grupp och har vidtagit brottsutredande åtgärder tillsammans med internationella rättsutredande enheter.

Ärendet utreds av Göteborgspolisen och man söker nu efter gärningsmän. Det finns i nuläget ingen misstänkt.