Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tingsrätten i Göteborg bombhotad via mejl

Lovisa Waldeck på plats: ”Infarten är blockerad”.
Polisen är på plats utanför Tingsrätten.
Foto: Lovisa Waldeck / Lovisa Waldeck
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Lovisa Waldeck
Foto: Lovisa waldeck

Göteborgs tingsrätt har under onsdagsförmiddagen blivit utsatt för hot om sprängning.

Avsändaren har framfört hotet via mejl. 

– Det är ett hot om att en skåpbil med dynamit ska köra förbi Göteborgs tingsrätt och spränga oss alla, säger tingsrättens säkerhetschef, Maria Broberg.

Hotet mot Göteborgs tingsrätt kom in via mejl klockan 10 på onsdagsförmiddagen, någonting som GP var först med att rapportera. 

I mejlet står det att personen i fråga hotar med att köra upp en skåpbil full med sprängmedel till bygganden.

Personalen har informerats om hotet, men några ytterligare åtgärder har inte vidtagits på tingsrätten. Det säger Maria Broberg, säkerhetschef.

– Vi har kontakt med polisen och utgår från deras bedömning, och de bedömer inte att det finns någon anledning att utrymma i nuläget.

Ullevigatan spärras av

Polisen tar uppgifterna på allvar och har skickat flera patruller till byggnaden.

– Vi vidtar vissa försiktighetsåtgärder, vi har spärrat av en bit av Ullevigatan på grund av detta, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson vid polisen region Väst. 

Avspärrningarna berör den mindre delen av Ullevigatan utanför tingsrätten. Den bredare delen, som västerut leder in mot centrum och österut mot E6, är öppen för trafik.

Något motiv till hotet framkommer inte av mejlet, uppger Maria Broberg.

– Vi kan inte koppla det till något alls, det är väldigt allmänt hållet. Vi måste naturligtvis hantera det, men det påverkar inte verksamheten för tillfället, säger hon.

”Kan vara i princip vad som helst i nuläget”

Det fanns redan polisnärvaro på tingsrätten när hotet kom, berättar polisens presstalesperson Peter Adlersson.

– Vi hade ju redan poliser där med anledning av de här förhandlingarna och så där, sen har vi ökat på antalet poliser där när vi fick in hotet för at ha uppsikt utanför, men där har man minskat ner det igen nu, säger han.

Just nu pågår förhandlingarna i det stora Gamlestadsmålet – tidigare på onsdagen begärdes en 21-årig man häktad misstänkt för mord, mordförsök och grovt vapenbrott gällande dödsskjutningen i Hjällbo i söndags. Men om det finns någon koppling till de ärendena, eller andra, är inte känt i nuläget.

– Det är faktiskt helt omöjligt att säga i nuläget eftersom man inte vet var det kommer ifrån, det kan vara allt från det till inblandning i nåt annat ärende gentemot tingsrätten. Det kan vara i princip vad som helst i nuläget, säger Peter Adlersson. 

Det är i nuläget inte klarlagt var hotet kommer ifrån.

– Nej, inte vad jag känner till, men det är naturligtvis saker som görs i utredningen, det är ju att försöka få reda på var det här kommer ifrån och vem som skickat det.