Bombgrupp kallad till fastighet – hittade lera

Publicerad

Bombgruppen kallades i natt till en fastighet i Värmland sedan en person sagt till polisen:

– Det finns sprängmedel där inne.

Polisen hittade vad som verkade vara dynamit – men visade sig vara lera.

Den falska bombhistorian började vid 01.50 natten till långfredag. En okänd bil körde omkring inne på en tomt utanför Karlstad – de boende upptäckte bilen och började följa efter. Samtidigt larmades polis.

– När vi kom dit och tittade så kom en kille ut och sa att det finns sprängmedel i kåken, säger Bo Jansson, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

Bombgruppen kom till platsen och kunde efter en tid konstatera att det som såg ut att vara dynamit i själva verket var:

– Någon form av blinddynamit med lera i, säger vakthavande befäl.

"Varorna är militära"

Tre personer kunde gripas. De var först misstänkta för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, men de misstankarna avskrevs när det visade sig att dynamiten var "blind".

– Däremot är de missänkta för stöld. De här varorna är militära och går inte att köpa någonstans. Ingen av dem jobbbar heller som militär, så det finns en misstanke, säger Bo Jansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER